Travel Alerts

Republica Populară Democrată Coreeană

Ultima actualizare: 
16.02.2020


1.  Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Populară Democrată Coreeană - RPDC că, pe fondul răspândirii coronavirusului 2019-nCoV, începând cu data de 31 ianuarie 2020 RPDC a suspendat zborurile pe ruta Phenian – Beijing și retur.

De asemenea, începând cu data de 1 februarie 2020 RPDC a suspendat și zborurile pe ruta Vladivostok-Phenian și retur, iar singura posibilitate de a părăsi această țară în prezent este ruta terestră, prin intermediul punctului de control trecere frontieră Sinuiju (RPDC) – Dandong (R.P. Chineză).

În eventualitatea în care un cetățean român/european intră pe teritoriul RPDC, prin orice punct de frontieră, acesta va fi supus unui proces de carantină, inclusiv control medical, în următoarele spații:

  • pentru accesul aerian, via aeroportul Sunan, Phenian: la Changsusan Hotel din orașul Pyongsong, provincia South Pyongan;
  • pentru accesul terestru, via Sinuiju, frontiera nord-vestică cu R.P. Chineză: la Aprokgang Hotel din orașul Sinuiju, provincia North Pyongan;
  • pentru accesul maritim: cel mai apropiat hotel internațional.

În același timp, climatul de securitate din RPDC se menține tensionat, în contextul evoluțiilor din Peninsula Coreeană din ultimii ani, ca urmare a faptului că pe parcursul anului 2019 au fost efectuate și 13 teste balistice.

Volatilitatea climatului de securitate și starea de tensiune permanentă din Peninsula Coreeană conduc la apariția unor riscuri. Cu toate acestea, probabilitatea unui conflict militar în regiune nu este iminentă.

Situația pe spațiu nu pare a fi afectată de evoluțiile din Peninsulă, populația fiind deja obișnuită cu un climat tensionat. Indiferent de scopul deplasărilor (turistic, afaceri, oficial etc.), deplasările străinilor în R. P. D. Coreeană sunt posibile numai cu însoţitori nord-coreeni, străinii fiind însoţiţi permanent de un ghid autohton.

Trebuie evitată introducerea în această țară de materiale tipărite în limba coreeană și materiale purtătoare de informaţie care ar putea fi considerate contrare principiilor politice sau morale nord-coreene (inclusiv cele cu caracter religios) sau a avea caracter de denigrare la adresa R. P. D. Coreene.

Se recomandă ca aceste reguli și cutume să fie strict respectate de cetățenii români. Eventualele încălcări ale regimului de circulație sau ale legilor/cutumelor locale pot conduce la apariția unor situații ce pot pune în pericol libertatea sau chiar viața celor care nu le respectă. Astfel de situații au existat pe spațiu în ultimii ani, fiind prezentate de presa internațională.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care intenționează să călătorească în Republica Populară Democrată Coreeană sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Phenian, la adresa: Pyongyang City, Taedong District, Munhugdong şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale prin intermediul portalului www.econsulat.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Phenian: +86 10 65442344 / +850 2382 7336 / +850 2381 7336, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) sau la e-mail: romania.dprk@yahoo.com. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul mobil de urgență al Ambasadei României în RPD Coreeană: +86 10 65442344, disponibil în regim de permanență.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http:// phenian.mae.ro, www.mae.ro, www.consularprotection.eu, http://www.cnscbt.ro/index.php/sfatcalatori/1353-poster și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3.  Alte recomandări

Având în vedere specificul culturii și civilizației nord-coreene, se recomandă evitarea următoarelor activități sau tipuri de comportament care pot constitui încălcări ale legii sau cutumelor locale:

  • efectuarea unor deplasări în interiorul sau în afara capitalei fără însoțitor;
  • introducerea în R.P.D. Coreeană a unor materiale în limba coreeană sau materiale purtătoare de informaţie care ar putea fi considerate contrare principiilor politice sau morale nord-coreene;
  • frecventarea unor zone închise publicului precum aria de desfășurare a unor exerciții și manevre militare, zonele adiacente DMZ (Zona Demilitarizată dintre R.P.D. Coreeană și Republica Coreea);
  • efectuarea de fotografii și/sau filmarea populației locale fără acordul acestora sau a unor obiective civile fără acordul ghidului autohton; este strict interzisă efecutarea de fotografii sau filmarea personalului din structurile armate, de poliție sau securitate și a obiectivelor militare;
  • afișarea unui comportament care încalcă morala publică, expunerea nudității, deținerea de droguri sau substanțe halucinogene etc;
  • aprecieri denigratoare la adresa regimului / conducerii statului nord-coreean.
  • Pentru o călătorie în R.P.D. Coreeană trebuie să vă asigurați că aveți vaccinurile la zi: rubeolă, rujeolă, oreion, difteria, tetanus, vărsat de vânt, anti-polio, antigripal. Pe spațiu sunt frecvente îmbolnăvirile de: hepatită A, febră tifoidă, hepatită B, malarie, TBC sau boli gastro-intestinale. Recomandăm achiziția unor pachete turistice ce includ și asigurări de călătorie/sănătate. Anterior efectuării unei deplasări în R.P.D. Coreană, se recomandă informarea despre condițiile de călătorie, accesând pagina de Internetwww.mae.ro/travel-conditions/3685#769.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Press Center

Countries - Geographic Regions