Travel Alerts

Irak

Ultima actualizare: 
24.02.2020

1. Informaţii generale

Cetățenii români sunt sfătuiți să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonele în care urmează să călătorească, să manifeste o atitudine cooperantă cu autoritățile locale și să își anunțe prezența la cea mai apropiată misiune diplomatică română, transmițând coordonatele pentru a putea fi contactați în eventualitatea apariției unei situații de urgență.  

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Republica Irak că, începand cu luna octombrie 2019, situaţia de securitate din capitala irakiană s-a depreciat considerabil, urmare protestelor de amploare și a confruntărilor armate care s-au soldat cu pierderi considerabile de vieți omenești. Totodată, la nivelul întregii Republici Irak, în ultima perioadă au fost înregistrate o serie de evenimente pe linie de securitate, corelate cu cele din Bagdad, cu precădere confruntări armate.

Având în vedere escaladarea tensiunilor în zona Orientului Mijlociu generată de ultimele evenimente din Republica Irak, MAE recomandă cetățenilor români să evite călătoriile care nu sunt strict necesare în această țară și să anuleze orice călătorie turistică sau de afaceri deja programată, cel puțin până la clarificarea situației de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în  Republica Irak,  să evite zonele în care au loc mitinguri, manifestații politice sau orice fel de demonstrații.

Pentru cetățenii români prezenți în Bagdad, este recomandată evitarea, în special a perimetrului delimitat de piața Tahrir, piața Al-Khilani, piața Wathba, podul Ahrar, podul Sinak, podul Al-Jumhuriya din Bagdad, precum și a Zonei Internaționale (numită și Zona Verde), care găzduiește și o serie de misiuni diplomatice străine. Dacă sunt absolut necesare, deplasările către și de la Aeroportul Internațional Bagdad trebuie făcute cu maximă precauție și cu respectarea strictă a procedurilor speciale de acces în Zona securizată a Aeroportului Internațional.

Persistă riscurile generate de criza politică, instabilitatea socială și acţiuni cu caracter terorist. Situaţia de securitate rămâne precară, iar posibilităţile de intervenţie şi de protecţie din partea autorităţilor locale sunt reduse. Din cauza deteriorării continue a situației de securitate, posibilitățile misiunii diplomatice române de a interveni pentru acordarea asistenței și protecției consulare sunt drastic limitate.

Se înregistrează în continuare atacuri cu dispozitive explozive improvizate, maşini capcană, atacuri sinucigaşe, răpiri de persoane şi atacuri armate. Incidentele pot avea loc pe întreg teritoriul irakian, sunt imprevizibile şi sunt adeseori coordonate, producând un număr foarte mare de victime omeneşti. 

Vizele emise de autorităţile  Regiunii Kurdistan - Irak nu sunt recunoscute pe întregul teritoriu al Republicii Irak. Cetăţenii români care călătoresc în Republica Irak, în scop turistic sau de afaceri, cu vize de şedere eliberate de autorităţile Guvernului Regional Kurdistan la frontierele cu Siria şi Turcia şi doresc să viziteze alte regiuni alte Irakului pot fi puşi în situaţia de a fi reţinuţi pentru trecere frauduloasă a frontierei. Pentru eliberarea de vize în vederea călătoriei pe întreg teritoriul Republicii Irak, cetăţenii români trebuie să se adreseze exclusiv Ambasadei Republicii Irak la Bucureşti, singura autorizată să înregistreze, să proceseze şi să soluţioneze aceste solicitări.
 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Irak sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Bagdad și sau Biroului Consular Erbil (parte a Ambasadei României la Bagdad) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare  în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări

În situația efectuării deplasării, este absolut necesară utilizarea unor aranjamente de securitate personală, inclusiv protecţie armată. De asemenea, recomandăm să manifeste o atenţie sporită pe toată durata deplasării în Irak.Cetăţenii romani sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă! 

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini. 
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Press Center

Countries - Geographic Regions