Relaţii bilaterale

Ordinul Suveran de Malta


Denumire oficială: Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta/Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta. Versiunea scurtă a denumirii oficiale este Ordinul Suveran de Malta (OSM).

Scurt istoric: Ordinul Suveran de Malta îşi are rădăcinile în străvechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri sau Cavalerii Sfântului Ioan, înfiinţat în 1050 în Ţara Sfântă şi recunoscut ca ordin religios cavaleresc prin Bula papală a Papei Pasquale al II-lea, din anul 1113, cu numele de „Ordinul Sfântului Ioan din Ierusalim”. A devenit un ordin militar atunci când a trebuit să-şi apere spitalele proprii din Ţara Sfântă, dobândind inclusiv un teritoriu şi funcţionând ca un Stat. În decursul secolelor a pierdut unele teritorii şi a dobândit altele (insulele Rodos sau Malta). Din 1530, Ordinul stăpânea insula Malta „concesionată” de Regatul celor două Sicilii. În 1798, francezii lui Napoleon Bonaparte preiau controlul insulei, impunând cedarea acesteia de către cavalerii de Malta. Ordinul şi-a pierdut, după această cucerire, funcţia sa militară. În 1800, Malta a fost ocupată de englezi, suveranitatea acestora fiind confirmată prin tratatele de la Paris din 1814 şi Viena din 1815. După mai multe peregrinări prin Europa, sediul ordinului se stabileşte, din 1834, la Roma, pe teritoriul Statului pontifical. După 1870, sediul conducerii Ordinului rămâne în continuare la Roma, pe teritoriul statului italian (cele două imobile deţinute de Ordin în capitala Italiei se bucură de un regim de extrateritorialitate asemenea reşedinţelor diplomatice ale altor state).

OSM este un ordin religios, de natură tradiţional nobilă, militar-cavalerească. Ordinul este subiect suveran de drept internaţional, activitatea sa desfăşurându-se pe baza “Cartei Constituţionale” şi a “Codului Ordinului”, revizuit in 1997. Cuprinde peste 10.000 de cavaleri, răspândiţi pe întreaga suprafaţă a globului, împărţiţi în trei categorii. Misiunea Ordinului: este sintetizată de motto-ul “Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum” (Apărarea credinţei si asistenţă pentru cei săraci).

Sediul central: Roma

Suprafaţa şi diviziunile teritoriale: <1 km²

Populaţia: 13.500 membri, catolici

Ziua naţională: 24 iunie (Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul)

Forma de guvernământ: ordin religios


Situaţia politică internă

În fruntea Ordinului se află ca Locotenent al Marelui Maestru Frà Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto.

Din actualul Consiliu Suveran fac parte: Marele Cancelar (prim-ministru și ministru de externe): E.S. Fra’ Albrecht Freiherr von Boeselager; Mare Ospitalier (Ministrul Sănătății și al Cooperării internaționale): E.S. Dominique Principe și Conte de La Rochefoucauld-Montbel; Marele Trezorier (Ministrul finanțelor): E.S. János Conte Esterhazy de Galántha. Ceilalți membri ai Cabinetului sunt: E.S. Fra’ John T. Dunlap, E.S. Fra’ Duncan Gallie, E.S. Fra’ Emmanuel Rousseau, E.S. Winfried Graf Henckel von Donnersmarck, E.S. Geoffrey D. Gamble.


Legături către principalele site-uri oficiale

 

Direcţia Europa Occidentală Europa Centrală, mai 2017

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice