Relaţii bilaterale

BOSNIA şi HERŢEGOVINA


Relaţia bilaterală cu Bosnia şi Herţegovina (BiH) se desfăşoară într-un context favorabil. Apartenenţa BiH la spaţiul Balcanilor Occidentali şi perspectiva sa europeană şi euro – atlantică plasează relaţia cu BiH printre priorităţile de politică externă ale României.

Relaţiile diplomatice dintre România şi BiH au fost stabilite la 1 martie 1996. Ambasada României la Sarajevo a fost deschisă la 28 martie 1998. BiH a deschis ambasada la Bucureşti la 20 noiembrie 2006.

  • Ambasadorul României la Sarajevo: Filip Teodorescu (28 octombrie 2011).
  • Ambasadorul BiH la Bucureşti: Mile Vasić (15 decembrie 2015).

Vizita preşedintelui României la Sarajevo, la 20 martie 2008, a reprezentat un prilej bun pentru relansarea relaţiilor bilaterale.

Cu prilejul vizitei oficiale a ministrului român de externe la Sarajevo, Teodor Baconschi (18 iulie 2010), a fost afirmată necesitatea abordării dialogului bilateral într-o manieră pragmatică, cu accent pe dinamizarea relaţiilor economice, inter-umane şi la nivelul societăţii civile. A fost semnat un Memorandum de Înţelegere între cele două ministere de externe şi Protocolul de modificare a Acordului pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

În martie 2013, a avut loc la Bucureşti vizita oficială a preşedintelui în exerciţiu a Preşedinţiei BiH, Nebojša Radmanović, iar în noiembrie 2013, a avut loc vizita în România a delegaţiei Comitetului pentru politică externă al Camerei Reprezentanţilor din Adunarea Parlamentară a BiH, condusă de preşedintele Mirza Kusljugić, la invitaţia omologului român Laszlo Borbely.

În contextul Preşedinţiei române a SEECP (iunie 2013 – iunie 2014), la 10 mai 2014, o delegaţie din BiH a participat la sesiunea inaugurală a Adunării Parlamentare a SEECP de la Bucureşti. Ulterior, la 18 iunie 2014, preşedintele Comisiei de Politică Externă, Mirza Kuslujić şi deputatul Drago Kalabić din Adunarea Parlamentară a BiH au participat la conferinţa Extinderea Uniunii Europene. Stadiu şi provocări pentru statele din Balcanii de Vest, organizată la Bucureşti de Comisia pentru politică externă a Senatului României.

Ca urmare a inundaţiilor devastatoare din BiH (mai 2014), România a acordat ajutoare umanitare de urgenţă în valoare de 100 mii EUR, iar, după Conferinţa Internaţională a Donatorilor de la Bruxelles (16 iunie 2014), a repartizat BiH alţi 40 mii USD. În perioada noiembrie – decembrie 2014, suma a fost utilizată la reabilitarea unor terenuri de joacă ale unor unităţi preşcolare din localităţile Doboj, Kladanj, Sanski Most şi Samac.


Reprezentare diplomatică


Cooperare economică şi în domeniul dezvoltării

La data de 31.12.2015 volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu Bosnia şi Hertegovina, a fost de 135,86 mil. Euro, din care la export 85,82 mil Euro, iar importurile 50,04 mil .Euro. Soldul balanţei a fost activ,de 35,78 mil. euro.

Fata de aceeasi perioada a anului 2014, schimburile totale au scăzut cu 7,2 %, din care exporturile romanesti au inregistrat o scadere cu 13,2 % iar importurile au crescut cu 5,01%.

Investitii de capital din Bosnia si Hertegovina: La 31.12.2015 erau înregistrate in Romania un numar de 53 societati comerciale cu capital mixt în valoare de 12,8 milioane USD. Bosnia si Hertegovina ocupa locul 59 în clasamentul investitorilor.


Cooperare cultural – ştiinţifică

În martie 2015, a fost semnat un acord inter – instituţional de cooperare (prin programul Erasmus) între Universitatea Agora din Oradea şi Universitatea Slobomir P (privată) din Republica Srpska. La finele lui martie 2015, Universitatea Slobomir P a semnat un alt acord de cooperare cu Universitatea Spiru Haret din Bucureşti.

În septembrie 2013, au fost semnate trei acorduri de colaborare între Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, respectiv Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa şi Universitatea din Sarajevo de Est.


Comunitatea românească

Nu există o comunitate românească în BiH de tipul celei existente în celelalte state din Balcanii de Vest, fiind formată din aprox. 100 de persoane, în marea majoritate românce căsătorite cu cetăţeni BiH (nucleul este reprezentat de un grup de cca. 15 cetăţeni români din Sarajevo).

Direcţia Balcanii de Vest şi Cooperare Regională – martie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice