Relaţii bilaterale

ARMENIA


Prezentare generală

România dezvoltă relații politico-diplomatice normale cu Republica Armenia, favorizate de tradițiile existente între cele două popoare. România a recunoscut independenţa Republicii Armenia la 11 decembrie 1991, relațiile diplomatice între cele două state fiind stabilite la 17 decembrie 1991.

Cele mai recente contacte politice bilaterale de nivel: vizita oficială în Armenia a ministrului român al afacerilor externe (15-16 noiembrie 2011); vizita la Erevan a preşedintelui Camerei Deputaţilor a Parlamentului României (9 aprilie 2013). În cadrul discuţiilor, s-a pus accent pe consolidarea relaţiilor economice bilaterale, prin intensificarea schimburilor comerciale şi a investiţiilor reciproce.


Reprezentare diplomatică:

Ambasade:

Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Armenia este domnul Cornel Ionescu.


Cooperare economică şi în domeniul dezvoltării

În baza Acordului Interguvernamental semnat în 1991, a fost creată Comisia mixtă de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică, a cărei primă sesiune a avut loc la Bucureşti, în aprilie 2000.

În anul 2018, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale, precum și exporturile românești în Armenia, au înregistrat o creștere semnificativă (peste 200%), urmare a aplicării provizorii, începând de la 1 iunie 2018, a Acordului de Parteneriat Consolidat și Cuprinzător UE-Republica Armenia.

 La 31 decembrie 2018 valoarea schimburilor comerciale ale României cu R. Armenia a fost de 11,451 milioane USD, din care exportul a fost de 11,161 milioane USD și importul de 0,29 milioane USD, soldul fiind de 10,871 milioane USD în favoarea României.

Față de aceeași  perioadă a anului trecut, volumul schimburilor comerciale totale a crescut cu 254,78%, din care exportul a crescut cu 270,76%, iar importul a crescut cu 33,38%.

Cooperare cultural-ştiinţifică şi în sfera dezvoltării umane

Protocolul de cooperare în domeniul educației între Ministerul Educației Naționale din România și Ministerul Educației și Științei din Republica Armenia ­a fost semnat la București,  în septembrie 2018.

Protocolul de cooperare în domeniul culturii între Ministerul Culturii și Identității Naționale din România și instituția similară din Armenia a fost semnat la 28 februarie 2019, la București.

În anul universitar 2018-2019, 15 studenți armeni erau înscriși la studii universitare în România, astfel: 14 bursieri (între care trei etnici români) și 1 cetățean armean în regim cont propriu lei. Distribuția pe cicluri de studiu se prezenta astfel: 8 studenți în anul pregătitor de limba română și licență (toți bursieri), 6 studenți la master, 1 doctorand. Prin programul de burse MAE a fost acordată, pentru anul universitar 2018-2019, o bursă de studii.

La Universitatea V. Brusov din Erevan funcționează un lectorat de limba română,  iar la Universitatea București funcționează un lectorat de limba armeană. La data de 7 noiembrie 2014, în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a fost inaugurat Institutul de Armenologie, fiind primul institut de acest gen din spațiul central și est-european.

La 25 octombrie 2006 a fost inaugurat, la Erevan, un cimitir şi un monument închinat celor peste 100 de soldaţi români decedaţi în fostele lagăre de prizonieri din al doilea război mondial. Monumentul, în formă de cruce, a fost ridicat prin grija şi din bugetul Oficiului naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ambasadei României la Erevan.

Începând din toamna anului 2011, la inițiativa Ambasadei Armeniei la București, a fost înființată rețeaua localităților înfrățite[1] din România și Armenia, al căror număr a ajuns în prezent la 10 orașe (Dilijan-Roman, Gyumri-Pitești, Idjevan-Gherla, Berd-Focșani, Noiemberian-Dumbrăveni, Ayrum-Frumoasa, Vayk-Târgu Ocna, Ashtarak-Botoșani, Alaverdi-Gheorghieni, Hrazdan-Bacău) și trei județe (Tavuș-Tulcea, Armavir-Cluj, Lori-Harghita). Un Memorandum de cooperare a fost semnat între capitalele București și Erevan în 2013.

 DEEAC iunie 2019

 

[1] Toate localitățile/județele din România care fac parte din această rețea au o prezență armeană istorică. 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice