Relaţii bilaterale

TURKMENISTAN


Denumirea oficială: Turkmenistan

Poziţia geografică: ţară situată în Asia Centrală; se învecinează la nord cu Kazahstanul (379 km), la nord şi nord-est cu Uzbekistanul (1621 km), la sud şi sud-est cu Afganistanul (864 km), la sud cu Iranul (1500 km), iar la vest cu Marea Caspică (700 km).

Ca țară de tranzit, Turkmenistanul  face legătura între Orientul Îndepărtat, Asia Centrală, Europa şi Orientul Mijlociu, prezentând un interes aparte şi pe axa Nord - Sud.

Suprafaţa: 491. 200 km2

Populaţia: cca. 5,2 milioane locuitori (ian. 2014), din care 49,1% - populaţie urbană

Populația este constituită din cinci triburi principale (Ahal, Teke, Yomut, Saryk şi Ersary) şi 48 de clanuri, răspândite inclusiv în afara ţării (Afganistan, Irak, Iran, Turcia).

Structura etnică: turkmeni - 78%, uzbeci - 10%, ruşi - 7%, kazahi - 2%, ucraineni - 1%, azeri - 1%, armeni - 1% etc.

Culte religioase: islamic - 89% (musulmani sunniţi), ortodox - 10%, alte culte - 1%.

Capitala: Așhabad (700 mii de locuitori)

Alte oraşe principale: Turkmenabat (203 mii), Daşoguz (165,4 mii), Marî (123 mii), Balkanabat (107 mii), Turkmenbaşi (63 mii).

Limba oficială: turkmena, aparţine ramurii oguze (sudice) a limbilor de origine turcică, dar cu influenţă kâpceacă (cumană). Limba rusă este utilizată ca limbă de lucru şi mijloc de comunicare interetnică.

Ziua naţională: 27 septembrie – Ziua proclamării Independenţei de stat (anul 1991)

Alte sărbători importante:

12 decembrie – ”Ziua Neutralității” (a doua zi națională)

20, 21 şi 22 martie – Navruz (Anul nou persan, preislamic; cea mai mare sărbătoare a renaşterii naturii din aria de influenţă persană).

Sărbători religioase islamice: Oraza (Ramazan) Bairamî şi Kurban Bairamî.

Forma de guvernământ: republică prezidenţială.

Şeful statului: În urma decesului, la 21 decembrie 2006, al preşedintelui Saparmurat Niazov, în funcţia de preşedinte interimar al ţării a fost desemnat Gurbangulî Berdîmuhamedov, fost viceprim-ministru şi ministru al sănătăţii. Acesta a fost reconfirmat în funcție în alegerile prezidenţiale din 11 februarie 2007 și din 12 februarie 2012.

Parlamentul: Este unicameral (Mejilis), compus din 125 deputaţi. Din anul 2007 este condus de Akja Nurberdieva.

Guvernul: preşedintele ţării este şi şeful guvernului.

Ministrul Afacerilor Externe: Rașid Meredov, în funcție din anul 2001.

Economia - la realegerea sa în funcţie, în februarie 2012, preşedintele Berdâmuhamedov a iniţiat un plan de dezvoltare economică, având ca obiectiv declarativ transformarea ţării în stat industrializat la orizontul anului 2030.

Autorităţile turkmene îşi concentrează atenţia pe atragerea unor mari companii petroliere internaţionale în construirea de gazoducte şi oleoducte, care să asigure transportul hidrocarburilor spre pieţele mondiale. Turkmenistanul este unul dintre cele mai bogate state în resurse energetice din bazinul Mării Caspice şi din Asia Centrală, ocupând locul patru în lume la rezervele de gaze naturale. Rezervele, atestate de companii recunoscute în materie, se ridică la 24,6 trilioane mc gaze naturale şi cca. 12 miliarde tone ţiţei.

Turkmenistanul foloseşte calea nordică de tranzit spre Europa (conducta de gaze, singura funcţională, prin Uzbekistan, Kazahstan, Rusia și Ucraina). A încheiat acorduri de vânzare a gazelor naturale cu RP Chineză, Iran, Rusia etc. În ultimii ani, a inaugurat noi coridoare de transport a hidrocarburilor, precum gazoductul spre China, inaugurat în decembrie 2009. În decembrie 2015, a avut loc ceremonia de lansare a construcției gazoductului TAPI (Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-India).

Turkmenistanul exportă anual cca. 6 milioane tone de ţiţei brut, dar şi produse prelucrate din ţiţei. În iulie 2010, a început să exporte petrol extras off-shore de compania Dragon Oil prin oleoductul BTC (Baku-Tbilisi–Ceyhan), la care Turkmenistanul s-a conectat în iulie 2010. În luna decembrie 2012, exporturile prin BTC au depăşit nivelul total de 6 mil. de tone.

Legături către principalele site-uri oficiale:

 

DEEAC – Octombrie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice