Relaţii bilaterale

Republica INDONEZIA

La 18 februarie 1950, Guvernul României a recunoscut Republica Indonezia ca stat independent. In 2015 s-au sărbătorit 65 de ani de relații diplomatice România-Republica Indonezia.

La 5 iulie 1958, guvernele român şi indonezian au convenit să deschidă misiuni diplomatice la rang de legaţie.

La 14 aprilie 1960, nivelul relaţiilor diplomatice a fost ridicat la rang de ambasadă. Misiunea diplomatică a României în Indonezia a fost deschisă în 1959, iar în 1961, primul ambasador Indonezian în România şi-a prezentat scrisorile de acreditare.

Relaţiile bilaterale ale României cu Republica Indonezia sunt bune, iar cooperarea în plan internaţional s-a amplificat, atât în cadrul dialogului UE-ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est), cât şi în ASEM (Reuniunea Asia-Europa).

Din 22 aprilie 2009, Ambasadorul României în Republica Indonezia a fost numit şi în calitate de ambasador al României pe lângă ASEAN, organizaţie al cărei sediu general se află la Jakarta.

Republica Indonezia este, în acelaşi timp, un partener foarte important pentru Uniunea Europeană, care are în atenţie susţinerea acestei ţări, inclusiv printr-o legătură solidă de parteneriat. În noiembrie 2009, Uniunea Europeană şi Republica Indonezia au semnat Acordul de Parteneriat şi Cooperare.

După 1989, ambele ţări şi-au exprimat voinţa pentru relansarea şi amplificarea relaţiilor bilaterale de colaborare în toate domeniile, aceasta concretizându-se prin vizitele de stat realizate de preşedinţii celor două ţări la Jakarta (iulie 1997 şi februarie 2004), respectiv Bucureşti (aprilie 2003). Preşedinţii celor două state au mai avut întâlniri în marja unor reuniuni internaţionale de la Tokyo (noiembrie 1990),  New York (septembrie 1995) şi Johannesburg (septembrie 2002).

Există un schimb activ de vizite la nivelul Parlamentelor celor două ţări, concretizate prin intermediul grupurilor parlamentare de prietenie active în cele două foruri legislative.

Pe linia MAE, miniştrii afacerilor externe ale celor două ţări au efectuat schimburi de vizite, ultima fiind a ministrului român de externe la Jakarta în 2016, importante fiind și consultările politice pe teme de interes regional şi internaţional, ultima având loc în 2015, în marja AG ONU.

 

Reprezentare diplomatică

Ambasada României în Republica Indonezia:

Ambasadorul României la Jakarta este E.S. Valerica Epure (noiembrie 2013), acreditată și în Timorul de Est.

Ambasada Republicii Indonezia în România:

Ambasadorul Republicii Indonezia la București este E.S. Diar Nurbintoro (ianuarie 2014).

 

Direcţia Asia-Pacific – august 2017

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice