Relaţii bilaterale

CANADA


Prezentare generală

Relaţiile diplomatice între România şi Canada au fost stabilite la 16 august 1919, prin înfiinţarea Consulatului General al României la Montréal. Relaţiile bilaterale la nivel de ambasadă au fost stabilite la 3 aprilie 1967.

Relaţiile de parteneriat special dintre România şi Canada, stimulate de valorile euro-atlantice şi interese comune, precum şi de prezenţa unei importante comunităţi româneşti pe teritoriul canadian, se caracterizează prin pragmatism şi colaborare punctuală în cadrul organizaţiilor internaţionale.

Cele două state cooperează în forurile multilaterale, atât la OSCE, cât şi la NATO, precum şi în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Canada contribuie la măsurile NATO de reasigurare a aliaţilor din Europa de Est, inclusiv la exercițiile comune de instruire și antrenament, cu participare aliată, desfășurate în România.

În ceea ce priveşte cooperarea UE-Canada, finalizarea în perspectivă a Acordului de Parteneriat Strategic (SPA) şi a Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător (CETA) are potenţialul de a contribui şi la consolidarea relaţiilor româno-canadiene.

 

Reprezentare diplomatică

Ambasade:

Consulate generale ale României în Canada:

Consulate onorifice ale României în Canada:

 • Moncton
 • Québec
 • Calgary

 Reprezentanţa Permanentă a României la OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale)

 • Ambasadorul României în Canada este Reprezentant Permanent al României la Organizatia Aviaţiei Civile Internaţionale.

 

Dialogul politic

Cele mai importante contacte politice bilaterale din ultimii ani:

 • Întrevederea ministrului afacerilor externe Lazăr Comănescu cu ministrul canadian al afacerilor externe Stéphane Dion, în marja reuniunii miniștrilor afacerilor externe ai OSCE de la Belgrad (3-4 decembrie 2016).
 • Vizita de lucru, în Canada, a Prim-ministrului României, Dacian Cioloș (15-16 iunie 2016).
 • Întrevederea ministrului afacerilor externe Lazăr Comănescu cu ministrul canadian al afacerilor externe Stéphane Dion, în marja reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO de la Bruxelles (19-20 mai 2016).
 • Întâlnirea bilaterală dintre ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi omologul său canadian Rob Nicholson, la Antalya, la 13 mai 2015, în marja reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO. Vizita oficială în Canada a preşedintelui Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea (8-13 martie 2015). Demnitarul român a avut întâlniri cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului canadian, cu ministrul canadian de externe şi cu cel al imigraţiei şi cetăţeniei, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti.
 • Întâlnirea dintre ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei Michaëlle Jean (Paris, 23 februarie 2015). Vizita la Bucureşti a unei delegaţii parlamentare canadiene, conduse de Dean Allison, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe şi dezvoltare internaţională din Camera Comunelor a Parlamentului canadian (13-14 octombrie 2014).
 • Întâlnirea dintre preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea şi preşedintele Camerei Comunelor din Parlamentul Canadei, Andrew Scheer (11 septembrie 2014), în marja Conferinţei de la Oslo a preşedinţilor de parlamente ale statelor membre ale Consiliului Europei.
 • Vizita la Bucureşti a doamnei Michaëlle Jean (3-4 iulie 2014), fost guvernator general al Canadei între 2005 şi 2010. Demnitarul canadian a avut întrevederi cu secretarul de stat în MAE pentru afaceri globale şi cu vicepreşedintele Camerei Deputaţilor. Din ianuarie 2015, Michaëlle Jean este secretar-general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.
 • Întâlnirea ministrului român al apărării naţionale, Mircea Duşa, cu omologul canadian, Robert Nichloson, în marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles (3 iunie 2014).
 • Vizita în România a ministrului canadian afacerilor externe, John Baird (30 martie 2014), la invitaţia părţii române.
 • Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu omologul său canadian, John Baird, în marja Consiliului Ministerial OSCE de la Kiev (5 decembrie 2013). Vizita în România a unei delegaţii parlamentare canadiene, conduse de către preşedintele Camerei Comunelor, Andrew Scheer (20-23 mai 2012) – întrevederi cu preşedintele Senatului, Vasile Blaga, cu vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, cu viceprim-ministrul României, ministru al finanţelor publice, Florin Georgescu şi cu secretarul de stat pentru afaceri europene, Luminiţa Odobescu.
 • Vizita în Canada (Ottawa, Toronto, Montréal şi Vancouver) a ministrului afacerilor externe, Teodor Baconschi (22-26 martie 2011) – întrevederi cu ministrul canadian al afacerilor externe, Lawrence Cannon, ministrul apărării, Peter MacKay, ministrul comerţului internaţional, Peter van Loan, ministrul pentru cetăţenie şi imigraţie, Jason Kenney, preşedintele Senatului canadian, Noël Kinsella, preşedintele Camerei Comunelor, Peter Milliken.
 • Vizita în Canada a preşedintelui Senatului României, Mircea Geoană (2-7 noiembrie 2010) – întrevederi cu preşedintele Senatului canadian, Noel Kinsella, cu preşedintele Camerei Comunelor, Peter Milliken, cu ministrul pentru comerţ internaţional, Peter Van Loan, cu ministrul pentru Canada Atlantică, Keith Ashfield, cu ministrul apărării, Peter MacKay, cu secretarul parlamentar pentru afaceri externe, Deepak Obhrai.
 • Întrevederea dintre ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, şi omologul canadian, Lawrence Cannon, în marja reuniunii ministeriale NATO (Bruxelles, 14 octombrie 2010)
 • Vizita în România a ministrului comerţului internaţional al Canadei, Peter Van Loan (15-16 iulie 2010) – întrevederi cu ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, cu preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, cu Dan Ştefan Motreanu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Maria Pârcălăbescu.
 • Vizita în România a Reprezentantului personal pentru Francofonie al prim-ministrului canadian, Jacques Bilodeau (5 iulie 2010) – întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu.
 • Vizita în Canada a secretarului de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu (18-19 noiembrie 2009) – întrevederi cu preşedintele Senatului canadian, Noel Kinsella, ministrul cetăţeniei, imigraţiei şi multiculturalismului, Jason Kenney, asistentul adjunctului ministrului afacerilor externe, Carmen Sylvain şi ministrul adjunct pentru comerţ internaţional, Louis Levesque. A fost semnat Acordul româno-canadian în domeniul securităţii sociale.
 • Vizita în România a preşedintelui Senatului canadian, Noël Kinsella (17-20 mai 2009) - întrevederi cu prim-ministrul României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului României, miniştrii agriculturii şi educaţiei, patriarhul Daniel, secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE român.
 • Vizita în România a ministrului canadian al comerţului internaţional, Stockwell Day (7-8 mai 2009) – întrevederi cu ministrul mediului, ministrul economiei, ministrul întreprinderilor mici şi mijlocii, comerţului şi mediului de afaceri. A fost semnat Acordul inter-guvernamental de promovare şi protejare reciprocă a investiţiilor (FIPA).2-4 aprilie 2008 – participarea prim-ministrului Canadei, Stephen Harper, la summit-ul NATO de la Bucureşti
 • 27 septembrie 2006 – întâlnirea dintre preşedintele României, Traian Băsescu şi prim-ministrul Canadei, Stephen Harper, în marja celei de a XI-a Conferinţe a şefilor de stat şi de guvern din ţările având în comun limba franceză, de la Bucureşti (28-29 septembrie 2006)
 • 23-30 septembrie 2006 – vizita în România a premierului Québecului, Jean Charest, în contextul participării la cea de a XI-a Conferinţă a şefilor de stat şi de guvern din ţările având franceza în comun (Bucureşti, 28-29 septembrie 2006)
 • 9 mai 2005 – întâlnirea dintre preşedintele României, Traian Băsescu şi guvernatorul general al Canadei, Adrienne Clarkson, în timpul festivităţilor de la Moscova, vizând marcarea a 60 de ani de la sfârşitul celui de al doilea război mondial


Alte aspecte ale raporturilor politice

Canada a susţinut activ cauza României pe calea integrării euro-atlantice, a fost prima ţară ce a ratificat Protocoalele de aderare ale statelor candidate care au fost acceptate la summit-ul NATO de la Praga (28 martie 2003) şi a sprijinit România în eforturile de integrare europeană.

În pregătirea Conferinţelor şefilor de stat şi de guvern având limba franceză în comun, desfăşurate la Bucureşti, 28-29 septembrie 2006, respectiv, Québec, 17-19 octombrie 2008, România a colaborat cu Canada atât la nivel federal, cât şi la nivel provincial, având astfel loc numeroase contacte de coordonare a organizării acestor evenimente. Cu prilejul Reuniunii la nivel înalt de la Québec, România a predat Canadei preşedinţia Sommet-ului Francofoniei.
 


Cooperare economică

La 30 septembrie 2016, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale a fost de 114,73 milioane de euro. Valoarea exporturilor românești în Canada se ridica la nivelul de 65,68 milioane de euro, în creștere cu 14,36% față de aceeași perioadă a anului 2015. Valoarea importurilor se ridica la nivelul de 49,05 milioane de euro, în creștere cu 51,80% față de aceeași perioadă a anului 2015.

Canada se află pe locul 29 în topul investitorilor străini în România din punct de vedere al capitalului social subscris.

În legătură cu structura și orientarea teritorială a investițiilor canadiene în România, majoritatea societăților mixte activează în industria electronică, industria ușoară, construcții auto și piese de schimb, sectorul agro-alimentar, transporturi, construcții, confecţii metalice, turism, fiind situate în principal în municipiul București, județele Bihor, Dolj, Bistrița Năsăud, Brașov, Arad, Harghita, Alba, Cluj, Prahova, Sălaj, Iași.

România este interesată de o prezenţă activă a companiilor canadiene în economia românească - mai ales prin investiţii directe - care să contribuie la creşterea competitivităţii produselor noastre, cu consecinţe benefice atât asupra pieţei interne, cât şi asupra exporturilor.
 


Regimul vizelor

În prezent, este necesară obţinerea vizei de intrare în Canada de către cetăţenii români posesori de paşapoarte diplomatice, de serviciu şi simple.

La 1 ianuarie 2002, a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului României nr. 1108 din 25 octombrie 2001, care statuează, între altele, exceptarea unilaterală a cetăţenilor canadieni de la obligativitatea obţinerii vizei de intrare în România, pentru o şedere de până la trei luni.Comunitatea românească

Numărul cetăţenilor canadieni şi al rezidenţilor permanenţi originari din România se ridică la 204.625, conform ultimelor date anunțate de către autoritățile canadiene. Având în vedere limitele metodologice ale ultimului recensământ (2011), (participare pe baze voluntare la exerciţiul în cauză, nefolosire a serviciilor unor recenzori de teren) este posibil ca numărul originarilor din România şi al celor care deţin cetăţenia română să fie cu 10 - 15% mai mare decât în statisticile canadiene. 

Distribuţia geografică pe provincii relevă faptul că majoritatea originarilor din România s-au stabilit în Ontario (41,59%) şi Québec (20,33%), datorită dezvoltării economice a celei dintâi, respectiv facilităţilor oferite imigranţilor francofoni de către cea de-a doua. În concordanţă cu tendinţa generală aferentă fenomenului imigraţiei în Canada, şi noii veniţi din România, în ultimii douăzeci de ani, au ales să se aşeze, în proporţie de aproape jumătate, asemenea predecesorilor lor, în provincia Ontario.

Din totalul de 83.860 de persoane născute în România, 69.360 sunt cetăţeni canadieni – 38.085 având exclusiv cetăţenia canadiană, iar 31.275, cetăţenie dublă, română şi canadiană – şi 14.500 sunt doar cetăţeni români.

Ianuarie 2017

 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice