Relaţii bilaterale

Republica Populară Democrată COREEANĂ

România şi Republica Populară Democrată Coreeană au stabilit relaţii diplomatice la 26 octombrie 1948.

Până la Revoluţia română din decembrie 1989, relaţiile politice dintre cele două ţări au evoluat în condiţiile specifice regimului comunist. La 27 decembrie 1989, R. P. D. Coreeană a recunoscut noile autorităţi de la Bucureşti.

După anul 1990, relaţiile politice româno-nord-coreene s-au situat la un nivel redus. Nu s-au realizat vizite sau contacte politice de nivel.

 

Reprezentarea diplomatică

Ambasada României la Pyongyang – însărcinat cu afaceri a.i. Gheorghe Cioacă (august 2015).

Ambasada R. P. D. Coreene la Bucureşti – ambasador Ri Pyung Du (septembrie 2016).

Nu există consuli onorifici.

 

Contacte oficiale

Între MAE ale celor două ţări au avut loc consultări politico-diplomatice, la nivel de director şi director general la Pyongyang (februarie 2010, septembrie 2012 şi august 2015) şi la Bucureşti (decembrie 2010 şi octombrie 2012), în contextul exercitării de către România a mandatului  de Reprezentare Locală a Uniunii Europene în R. P. D. Coreeană. Un adjunct al ministrului afacerilor externe al R. P. D. Coreene a efectuat o vizită la Bucureşti, pentru consultări politice bilaterale, în cadrul unui turneu european (octombrie 2013). 

Cooperare economică şi în domeniul dezvoltării


Schimburile comerciale dintre cele două ţări sunt inexistente din cauza dificultăţilor cu care se confruntă economia nord-coreeană şi a regimului de sancţiuni impus de ONU.

Cooperarea cultural-ştiinţifică şi în sfera dezvoltării umane

În perioada 1950 - 1989, aproximativ 3.000 de copii şi tineri nord-coreeni au efectuat studii medii şi superioare în România. Artişti români au participat la unele ediţii ale „Festivalului Primăverii”, care se desfăşoară la Pyongyang în luna aprilie.

În perioada 2007-2016, România a acordat burse de studii în ţara noastră pentru studenţi nord-coreeni.


Comunitatea română

Nu sunt cetăţeni români stabiliţi în R. P. D. Coreeană sau cetăţeni nord-coreeni rezidenţi în România.

Potrivit înţelegerilor bilaterale, cetăţenii celor două ţări au nevoie de viză de intrare, indiferent de tipul de paşaport pe care îl deţin.

 Direcţia Asia-Pacific –septembrie 2016 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice