Relaţii bilaterale

Republica SINGAPORE

Scurt istoric

Pe locul actualului stat a fost înfiinţat în secolul II e.n. centrul comercial Temasek, avanpost al Imperiului Srivijaya. În 1299 numele aşezării a devenit Singapura, (“oraşul leului”), odată cu înfiinţarea Regatului omonim. În 1819 Anglia cumpără acest teritoriu de la Sultanatul Johor.

După 1869, când s-a dat în exploatare Canalul de Suez, importanţa insulei a crescut şi mai mult pentru oraşul-port aflat pe principala rută de navigaţie spre Extremul Orient. În scurt timp, Singapore a devenit principalul centru comercial din Asia de Sud-Est.

La începutul secolului al XX-lea, chinezii constituiau trei sferturi din populaţia teritoriului. Între cele două războaie mondiale, s-a reinstituit guvernarea colonială a Angliei. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, Singapore a căzut sub ocupaţia Japoniei. În 1946, Singapore a devenit colonie sub administraţie separată (Malacca şi Penang urmând să fie încorporate în Malayan Union), iar în 1959 a obţinut dreptul la autoguvernare internă. Pe scena politică au apărut două partide importante – Frontul Laburist şi Partidul Acţiunii Populare (PAP).

În 1963, Singapore intră în componenţa Federaţiei Malaysia. Se retrage la 9 august 1965 şi se proclamă republică independentă în cadrul Commonwealth-ului. Prim-ministru a devenit Lee Kuan Yew (1965-1990), care a iniţiat un program de reforme sociale, de industrializare rapidă şi de îmbunătăţire a condiţiilor de locuit şi de învăţământ.

Denumire oficială: Republica Singapore

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: Oraş-stat aşezat pe o insulă. Insula principală are o suprafaţă de peste 574 kmp, iar împreună cu celelalte insuliţe (nelocuite), suprafaţa totală este de 692,7 kmp.

Populaţia: 5.469.700 (2014), dintre care 40% imigranţi. Grupuri etnice în populaţia de bază: chinezi (74 %), malay (13%), indieni (9%). Religia: predominant este budismul (36%), urmat în ordine de creştinism, taoism, islam şi hinduism.

Limbi oficiale: chineză (se vorbesc şi dialecte sudice), malay şi tamilă. Engleza constituie mijlocul de comunicare interetnică şi este folosită ca instrument de lucru în administraţie.

Ziua naţională: 9 august, ziua proclamării independenţei faţă de Federaţia Malaysiei.

Forma de guvernământ: republică parlamentară.

Şeful statului este preşedintele Dr. Tony Tan Keng Yam (ales în  2011 prin vot popular pentru un mandat de 6 ani).

Premier este Lee Hsien Loong, din 12 august 2004 (reales la 11 septembrie 2015).

Ministru al afacerilor externe este Vivian Balakrishnan (din 1 octombrie 2015).

Situaţia politică internă:  În ultimii ani, situaţia internă din Singapore s-a caracterizat prin stabilitate politică şi dezvoltare economico-socială constantă. Guvernarea monopartită a PAP datează din 1959 şi este socotită un important factor al stabilităţii politice şi al succeselor economice. În urma alegerilor din 2011, PAP deţine 80 de locuri în Parlament din totalul de 99. Succesul PAP în conducerea Republicii Singapore se bazează pe promovarea în posturi de conducere pe principiul meritocraţiei, inexistenţa corupţiei şi măsuri administrative ferme. Opoziţia (divizată) a obţinut un rezultat record în 2011, dar insuficient pentru a conta în viaţa politică. Reglementările în plan politic şi social sunt completate de orientarea economică şi financiară liberală, Singapore obţinând constant locuri fruntaşe în clasamentele libertăţii şi performanţei economice.

Direcţia Asia Pacific, decembrie 2015

 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice