Relaţii bilaterale

Regatul THAILANDA

 

Denumire oficială: Regatul Thailandei (Phratet Thai sau Ratcha Anachak Thai)

Scurt istoric: În 1238, în partea centrală a teritoriului actual al Thailandei a fost întemeiat regatul Sukhothai, primul regat thailandez dintre statele feudale siameze întemeiate în valea fluviului Mae Nam Chao Phraya, pe fondul colapsului Imperiului Khmer. Aceste regate au fost unificate în timp de cel mai puternic dintre ele, regatul Ayutthaya (fondat în 1351). Odată cu urcarea pe tron, în 1782, a regelui Rama I (Buddha Yodfa Chulaloke), primul rege din dinastia Chakri (dinastie care domneşte şi în prezent) capitala Siam-ului a fost mutată la Bangkok (Krung Thep Mahanakhon). În decursul secolului XIX, Thailanda a reuşit să evite soarta ţărilor vecine, care au devenit coloniile puterilor europene, însă a pierdut părţi semnificative din teritoriul său. În această perioadă regii dinastiei Chakri, în special Rama IV (Mongkut) şi Rama V (Chulalongkorn) au încurajat modernizarea rapidă a ţării. În iunie 1932 a avut loc o lovitură de stat condusă de ofiţeri ai armatei şi civili, uniţi în cadrul primului partid politic thailandez, Khana Ratsadon (Partidul Poporului). În urma acesteia, regele Rama VII (Prajadhipok Sakdidej) a acceptat transformarea Siamului dintr-o monarhie absolută într-una constituţională. În 1939, denumirea de Siam a fost înlocuită cu cea de Thailanda. În perioada 1941-1944, Thailanda a dus o politică pro-japoneză, deşi a reuşit să evite intrarea în cel de-al doilea război mondial împotriva puterilor aliate. Cu unele intermitenţe, până în prezent, puterea a fost deţinută de guverne militare, viaţa politică fiind zguduită în această perioadă de nu mai puţin de 12 lovituri de stat.

Actuala criză politică îşi are originea în alegerile generale din 2001 şi 2005, care au fost câştigate de partidul Thai Rak Thai (Thailandezii care iubesc spiritul Thailandei - TRT) condus de miliardarul Thaksin Shinawatra. Acesta a devenit primul premier reales în funcţie, dar a fost ulterior înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat (2006). În 2007 a fost adoptată noua Constituţie a ţării, iar la 15 decembrie 2008, într-o sesiune  extraordinară a Camerei Reprezentanţilor, a fost aprobat un guvern de coaliţie format din 6 partide politice, condus de Partidului Democrat. În anul 2009 şi în primăvara anului 2010, au avut loc acţiuni de protest ale simpatizanţilor fostului premier Thaksin Shinawatra („Cămăşile roşii”). În urma alegerilor din 3 iulie 2011, partidul de opoziţie Pheu Thai (Partidul pentru Thailanda, fostul TRT), condus de către Yingluck Shinawatra, sora mai mică a fostului premier Thaksin Shinawatra, a obţinut o majoritate de 265 de mandate parlamentare din totalul de 500. Încercările guvernului Yingluck de a amenda constituţia şi de a introduce o lege a amnistierii persoanelor implicate în evenimentele politice din ultimii zece ani au fost întâmpinate cu ostilitate de opoziţie, care a recurs la ample proteste de stradă. În urma acestor proteste, guvernul a dizolvat parlamentul anunţând organizarea de alegeri anticipate pentru 2 februarie 2014. Boicotate de principalul partid de opoziţie, Partidul Democrat, alegerile au fost declarate neconstituţionale la 21 martie 2014. La 7 mai 2014, premierul Yingluck Shinawatra şi alţi 9 miniştri au fost demişi de către Curtea Constituţională. La data de 20 mai 2014, armata a impus din nou legea marţială pe întreg cuprinsul ţării, iar la data de 22 mai, Gen. Prayuth Chan-ocha a preluat puterea prin lovitură de stat militară. Deşi iniţial organizarea de noi alegeri democratice a fost prevăzută pentru a doua jumătate a lui 2015, ulterior regimul militar a amânat data alegerilor până la mijlocul anului 2017. La 7 august 2016, Constituţia ţării a fost amendată din nou printr-un referendum constituţional.

Capitala şi principalele oraşe: Bangkok, Chiang Mai, Hat Yai, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pak Kret.

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 513.120 km2, împărţită în 8 mari regiuni, subdivizate în 77 de provincii.

Populaţia: 67.091.089 locuitori ( iulie 2012). Structura etnică: thai (75%), chinezi (14%), mon, khmeri, lao, malay, indieni.

Religia: budism (94,6%), islam (4,6%), creştinism (0,7%). În partea de sud a ţării, musulmanii sunt majoritari.

Limba oficială: thailandeza.

Ziua naţională: 5 decembrie, ziua de naştere a regelui Rama IX (Bhumibol Adulyadej) – după decesul fostului suveran la 13 octombrie 2016, este de aşteptat să fie înlocuită cu 28 iulie, ziua de naştere a succesorului acestuia, Rama X (Maha Vajiralongkorn).

Forma de guvernământ: monarhie constituţională.

 

Situaţia politică internă

Şeful statului – Regele Rama IX (Bhumibol Adulyadej) a decedat la 13 octombrie 2016, va fi înlocuit de urmaşul său desemnat, Rama X (Maha Vajiralongkorn); prim-ministru – Gen. Prayuth Chan-Ocha, comandantul-şef al armatei Regatului Thailandei şi liderul juntei militare - Consiliul Naţional pentru Pace şi Ordine (din 22 mai 2014, oficial din 24 august 2014); ministru al Afacerilor Externe – Don Pramudwinai, (în urma remanierii guvernamentale din 20 august 2015).

Conform Constituţiei interimare din 22 iulie 2014, care a înlocuit Constituţia din 2007, Adunarea Naţională Legislativă (Parlamentul) este unicamerală, fiind alcătuită din 220 de parlamentari numiţi de către junta militară. Aceştia sunt, în majoritate, ofiţeri de armată sau poliţie. Prima sesiune a noii Adunări Naţionale Legislative a avut loc la 8 august 2014, când a fost ales şi preşedintele acesteia, Pornpetch Wichitcholchai.

 

Situaţia economică

Thailanda este considerată drept o economie emergentă, recent industrializată. Criza economică şi financiară globală a afectat Thailanda în anul 2009, produsul intern brut (PIB) contractându-se cu cca. 5 la sută. În anul 2010 economia thailandeză a înregistrat o uşoară creştere. Începând cu anul 2010, guvernul a implementat un pachet de măsuri stimulative, de 44 miliarde USD, pe o perioadă de 3 ani. În 2011 exporturile Thailandei au fost afectate de reducerea schimburilor cu Japonia, ca urmare devastărilor cauzate de cutremurul şi valul tsunami din luna martie, precum şi de instabilitatea pieţelor europene şi din SUA. Cu toate acestea, PIB-ul pe anul 2012 s-a situat la 366 miliarde USD, în creştere 6,5% faţă de anul precedent. PIB-ul pe 2013 a atins valoarea de 389 miliarde USD, înregistrând o creştere de 2,9%. Principalele state investitoare sunt China, Japonia, Coreea de Sud şi India. Criza politică cu care se confruntă acest stat a afectat puternic economia, Regatul Thailandei înregistrând în al patrulea trimestru al anului 2014 o creştere de 1,7% faţă de trimestrul precedent şi de doar 0,7% faţă de perioada similară a anului 2013. Conform estimărilor, economia Regatului Thailandei ar fi crescut în 2015 cu 2,7%.

 

Direcţia Asia-Pacific – octombrie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice