Relaţii bilaterale

Republica Socialistă VIETNAM

Prezentare generală

Relațiile diplomatice dintre România și R. S. Vietnam au fost stabilite la 3 februarie 1950. În cursul anului 2015 au fost organizate mai multe evenimente pentru marcarea a 65 de ani de relații diplomatice, la București și la Hanoi.

Relațiile bilaterale sunt caracterizate de contacte politice şi sectoriale variate, precum vizita de stat a Președintelui României în Vietnam (2002), vizita oficială a Președintelui Vietnamului în România (2003), vizita oficială a președintelui Adunării Naționale a R. S. Vietnam (2008) la București, vizita oficială a ministrului Afacerilor Externe al R. S. Vietnam (2009) la București, vizita Vice-președintelui Adunării Naționale a R. S. Vietnam (2013) în România, vizita oficială a primului –ministru al României la Hanoi (2016), care au contribuit la consolidarea cooperării dintre cele două state.

România și R. S. Vietnam au o bună colaborare în cadrul ONU, al Organizației Internaționale a Francofoniei și în Asia-Europe Meeting (ASEM), inclusiv prin implementarea Inițiativei Dunăre-Mekong.

La 27 iulie 2012, Uniunea Europeană şi R. S. Vietnam au semnat  Acordul de Parteneriat şi Cooperare (PCA). Totodată, este în curs de negociere un Acord de Liber Schimb între UE şi R. S. Vietnam.

 

Reprezentare diplomatică

Ambasade

Ambasada României la Hanoi; ES domnul Valeriu Arteni, însărcinat cu afaceri a.i., din  iunie 2012;

Ambasada Vietnamului la București; ES domnul Tran Thanh Cong, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al R. S. Vietnam, din decembrie 2015.

 

Cooperare economică şi în domeniul dezvoltării

Vietnamul este unul dintre principalii parteneri economici asiatici ai României, ocupând, totodată, unul din primele locuri în rândul partenerilor comerciali din ASEAN.

Structura exporturilor: mașini, aparate şi echipamente electrice, materiale textile, lemn, cărbune de lemn și articole din lemn, produse ale industriei chimice, materiale plastice, metale comune, produse din carne, instrumente și aparate optice, fotografice și cinematografice. Importurile sunt reprezentate în principal de: cafea, ceai, condimente, materiale textile, plastice şi cauciuc, produse alimentare, piei brute și articole din piele, metale comune și articole din metale comune, mobilier.

 

Cooperare cultural-științifică şi în sfera contactelor inter-umane

Programul executiv al Acordului de colaborare în domeniile culturii, științei, învățământului şi sportului, pentru perioada 2010-2013, a fost semnat la Hanoi, la 8 aprilie 2010. Programul de colaborare între Ministerul Culturii, Sportului şi Turismului din R. S. Vietnam şi Ministerul Culturii din România, pentru anii 2016-2019 este în curs de negociere.

La Universitatea din Hanoi, în cadrul Facultății de Limbi Străine, a funcționat, până în 1989, un lectorat de limbă română.

Peste 3.500 de vietnamezi au absolvit studii universitare şi post-universitare în România. În octombrie 1991, la Hanoi a fost înființată Asociația de prietenie româno-vietnameză, la nivel central, cu numeroase filiale la nivel local, reunind, în principal, reprezentanții absolvenților vietnamezi  ai învăţământului din România şi personalităţi ale vieţii politice, diplomatice, culturale, academice, ştiinţifice şi mass-media.

 

Direcţia Asia-Pacific, august 2017

 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice