Relaţii bilaterale

Republica HONDURAS

Denumire oficială: Republica Honduras (República de Honduras)

Scurt istoric: Independenţa este proclamată în 1821, când se integrează în Federaţia Statelor Centroamericane. Obţine independenţa definitivă în 1838, la destrămarea Federaţiei. În ianuarie 1839 se adoptă prima Constituţie a ţării. Între 1821–1981 au avut loc 159 de schimbări de guvern, 24 de războaie cu vecinii şi 260 de revolte armate.

Epoca postbelică se caracterizează prin frecvente intervenţii ale armatei în viaţa politică. În 1982, sub presiunea SUA privind organizarea de alegeri democratice, guvernul hondurian a adoptat o nouă Constituţie, care a deschis cale spre organizarea de alegeri libere. În acelaşi an, Robert Suazo Cordova este ales preşedinte.

Pe parcursul anilor '80, s-au înregistrat puternice tensiuni politice, amplificate şi de prezenţa în ţară a cca. 35.000 de refugiaţi din statele vecine. Primele semne de destindere apar în 1987, odată cu semnarea planului de pace în America Centrală (planul Esquipulas), alături de Costa Rica, Nicaragua, El Salvador şi Guatemala. Procesul de normalizare este marcat de momentul octombrie 1989, când au avut loc alegeri generale.

În iunie 1990, se încheie procesul de dezarmare a formaţiunilor de gherilă. Însă perioada de insecuritate domină în cea mai mare parte a ţării, pe tot parcursul acestui deceniu, în care a avut loc o rotaţie între administraţiile Partidului Naţional şi Partidului Liberal. În anii '90, Honduras a dobândit un anumit grad de independenţă economică faţă de SUA, ceea ce a făcut posibilă o mai bună cooperarea şi integrare regională. Acest lucru a fost facilitat şi de încheierea în 1992 a unui acord cu El Salvador, care a pus capăt disputelor privind frontiera dintre cele două ţări.

Se confruntă cu problema producţiei şi traficului de droguri, precum şi cu un indice relativ ridicat de insecuritate.

Capitala şi principalele oraşe: Tegucigalpa; San Pedro Sula, Choluteca, La Ceiba.

Suprafaţa şi diviziunile teritoriale: 112.090 km²; 18 departamente

Populaţia: 9.038.741 locuitori (estimări iulie 2017)

Religia: romano-catolică (97%), protestantă (3%).

Limba oficială: spaniola

Ziua naţională: 15 septembrie

Forma de guvernământ: republică prezidenţială

Situaţia politică internă: Şeful statului şi al guvernului este Juan Orlando Hernández (din ianuarie 2014).

Ministrul relațiilor externe și al cooperării internaționale: Lisandro Rosales Banegas (din iulie 2019).

 

Direcţia America Latină şi Caraibi, august 2019

Centrul de presă

Ţări - zone geografice