Relaţii bilaterale

Republica CÔTE D'IVOIRE


Relaţii bilaterale

Au fost stabilite la 17 mai 1967, la nivel de ambasadă.

În mai 1983, oficiul diplomatic al României de la Abidjan şi-a încetat activitatea, din considerente de ordin financiar, raporturile generale bilaterale fiind gestionate, de atunci încoace, de Ambasada României în Senegal.

La 18.10.2006 a fost creat un consulat onorific al României la Abidjan, condus de domnul Christophe ACKA TANOH, fost student în România.

După 1990, România nu a avut ambasador acreditat în Republica Côte d'Ivoire

Actualul ambasador al României la Dakar, conf .univ. dr. Ciprian Mihali, aşteaptă să fie primit la Abidjan pentru prezentarea scrisorilor de acreditare.

Côte d'Ivoire are, din anul 2014, ambasador acreditat în România, E.S. domnul Housdja Leon Adom Kacou, cu reşedinţa la Berlin.


Contacte politice

Septembrie 2006 - Premierul Republicii Coasta de Fildeş a condus delegaţia ţării sale la cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, organizat la Bucureşti.


Relaţii economice

În 2013, exporturile româneşti în Republica Côte d'Ivoire au fost de 10,216 mil. USD (in scădere cu cca. 17%, comparativ cu 2012), iar importurile de mărfuri ivoriene de 9,019 mil. USD (în scădere cu cca. 38%). Se exportă în Coasta de Fildeş îngrăşăminte chimice şi produse industriale şi se importă lemn tropical, cacao, cafea, bumbac.


Cadrul juridic

Ca şi în cazul altor ţări africane, acordurile cu Coasta de Fildeş au devenit, practic, caduce, urmare atât schimbărilor profunde din România, generate de aderarea la UE, cât şi aderării acestui stat la structuri economice şi financiare regionale (CEDEAO, UEMOA).

Prin urmare, ansamblul cadrului juridic se află în curs de evaluare, pentru necesare armonizări.

Noul context a condus la un nou tip de relaţii economice, desfăşurate prioritar între companiile private din cele două ţări.


​Menţiuni speciale

Cetăţenii celor două ţări au nevoie de viză de intrare în România şi, respectiv, în Coasta de Fildeş.

 

Direcţia Orientul Mijlociu şi Africa, octombrie 2014

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice