Relaţii bilaterale

Republica CAPULUI VERDE


Relaţii diplomatice

România şi Republica Capului Verde au stabilit relaţii diplomatice la 17 septembrie 1975, la foarte scurt timp de la proclamarea independenţei acestei ţări (5 iulie 1975).

Iniţial, ambasadorul României de la Conakry a fost acreditat şi pentru Republica Capului Verde.

În prezent ambasadorul României în Senegal, doamna Elena Ștefoi este acreditată în calitate de ambasador nerezident al României la Praia.

 

Relaţii politice

În 1996, un reprezentant al parlamentului din Capul Verde a participat, în România, la Conferinţa privind democraţiile noi sau restaurate, iar la Sommet-ul Francofoniei (Bucureşti, sept. 2006) ţara a fost reprezentată de ambasadorul său de la Paris.

În luna noiembrie 2017, ministrul afacaerilor externe din Republica Capului Verde, Luis Filipe Tavares, a avut întrevederi cu ministrul afacerilor externe al României, în marja Conferinței Ministeriale OIF de la Paris, dar și cu secretarul de stat Monica Gheorghiță, în marja summit-ului Uniunea Africană-Uniunea Europeană, desfășurat la Abidjan.

În iunie 2018, ministrul afacerilor externe din Republica Capului Verde a realizat o vizită la București. Ulterior, în marja Adunării Generale a ONU, la New York, în septembrie 2018, cei doi miniștri ai afacerilor externe au avut o nouă întrevedere.

 

Cadrul juridic

  • Acord privind transporturile aeriene civile (1983).
  • Acord general de cooperare pe termen lung (1986)

 

Relaţii culturale

În perioada 1978-1998 au studiat în România nouăzeci de tineri din Cabo Verde.

 

Menţiuni speciale

Pentru intrarea în Republica Capului Verde este necesară obţinerea vizei.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice