Relaţii bilaterale

Republica CAMERUN


Prezentare generală

Denumirea oficială: Republica Camerun


Scurt istoric

Primii locuitori ai Camerunului au fost pigmeii Boka, care au fost înlocuiţi sau absorbiţi de triburile Bantu. Primele contacte cu europenii (portughezi) au avut loc în secolul XVI. Exploratorii portughezi au dat numele teritoriului după bogăţia de creveţi din râul Wouri “Rio Dos Camaroes”, respectiv “CAMARAO”. În anii 1880, coloniştii germani au înfiinţat primele aşezări. După primul război mondial, Camerunul a intrat sub mandatul Ligii Naţiunilor şi teritoriul a fost împărţit, în anul 1919, în Camerunul francez (NORD) şi Camerunul britanic (SUD). În anul 1960, Camerunul francez a obţinut independenţa şi s-a unit, în 1961, cu cel britanic sub conducerea lui Ahmadou Ahidjo, ca preşedinte până în 1982, când i-a succedat actualul preşedinte Paul Biya.

Aşezarea geografică: în Africa centrală, având ca vecini Nigeria, Ciad, Republica Centrafricană, R. Congo, Gabon, Guineea Ecuatorială şi Golful Guineea.

Suprafaţa: 475.440 kmp; Împărţire administrativă: 10 provincii

Populaţia: 23,130 milioane (estimări 2014); Religia: animişti (40%), creştini (40%) musulmani (20%)

Capitala: YAOUNDE. Alte oraşe: Douala, Maroua, Garoua

Ziua Naţională: 20 mai (Ziua Republicii – 1972)

Forma de guvernământ: Republică prezidenţială

Limbi oficiale: franceza şi engleza;

Moneda naţională: Francul Centrafrican (XFA)


Structura de stat

Constituţia a fost aprobată prin referendum la 20.05.1972, fiind revizuită în ianuarie 1996. Partidele politice de opoziţie au fost legalizate în anul 1990.

Preşedinte: Paul Biya (reales în octombrie 2011, pentru un mandat de 7 ani). Este şef al statului şi şef al forţelor armate.

Prim-ministru: Philemon YANG (renominalizat în dec. 2011) 

Ministru de externe: Pierre Moukoko Mbonjo

Puterea legislativă: este exercitată de un parlament unicameral Adunarea Naţională (180 membri). Ultimele alegeri au avut loc în septembrie 2013.

Principalele partide politice: viaţa politică din Camerun este dominată de partidul “The Cameroon People’s Democratic Movement“ aflat la putere. Se apreciază că partidele de opoziţie nu au şanse de a cuceri puterea.


Economia 

Datorită potenţialului agricol şi existenţei unor resurse de petrol, Republica Camerun are una din economiile cele mai atractive din Africa Sub-Sahariană.

Totuşi, se confruntă cu multe dintre problemele grave similare acelora ale ţărilor subdezvoltate, cum ar fi venitul pe cap de locuitor stagnant, o distribuţie relativ inechitabilă a veniturilor, o administraţie prea încărcată, corupţia endemică, precum şi un climat nefavorabil, în general, pentru dezvoltarea de afaceri. Din 1990, guvernul a demarat diverse programe cu FMI şi Banca Mondială, destinate a impulsiona investiţiile în sectorul afaceri, creşterea eficienţei în agricultură, îmbunătăţirea comerţului, precum şi recapitalizarea băncilor. FMI face presiuni pentru implementarea unui număr mai mare de reforme, inclusiv transparenţa bugetară, privatizarea sectorului de stat şi programele privind reducerea sărăciei. Subvenţiile acordate pentru sectorul energie, combustibili au tensionat bugetul. Noi proiecte miniere - exploatare diamante, de exemplu - au atras investiţii străine, dar asocierile mari vor avea nevoie de timp pentru a se dezvolta. Mediul de afaceri din Camerun – unul din cele mai dificile din lume - este un factor de descurajare pentru investitorii străini.

P.I.B: 53,16 milioane USD (estimări 2013)

P.I.B/ locuitor: 2.400 USD (estimări 2013)

Datorie externă: 3,455 miliarde USD (estimări 2013)

Exporturi: 6,002 miliarde USD (estimări 2013) / petrol brut, lemn, cacao, aluminiu, cafea, bumbac. Parteneri: China, Olanda, Spania, India, Portugalia, Italia, SUA, Franţa.

Import: 6,795 miliarde USD (estimări 2013) / maşini, echipamente electrice, echipamente de transport, produse petroliere finite, alimente. Parteneri: China, Franţa, Nigeria, Belgia, SUA, India.

Mai 2014

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice