Relaţii bilaterale

Republica BURUNDI


​România şi Republica Burundi au stabilit relaţii diplomatice la rang de ambasadă, la 19 septembrie 1968. În octombrie 1996, din motive de ordin financiar, Ambasada României la Bujumbura a fost închisă.

La 31 octombrie 1997, ministrul român al afacerilor externe a semnat patenta consulară privind înfiinţarea Consulatului onorific al României în Republica Burundi.

În prezent, relaţiile bilaterale sunt gestionate de Ambasada României la Nairobi, respectiv, Ambasada Republicii Burundi de la Moscova.

Dl. Zacharie Masinzo este Consulul Onorific al României la Bujumbura, Republica Burundi.

În luna aprilie 2014, doamna ambasador Iulia Pataki a prezentat scrisorile de acreditare în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României, cu reşedinţa la Nairobi, Kenya.

La finalul lunii octombrie 2014, partea burundeză a solicitat agrementul pentru noul ambasador, dna. Else Nizigama Ntamagiro.

Vicepreşedintele Republicii Burundi, Martin Nduwimana, a participat la Summit-ul Franconfoniei organizat la Bucureşti, în septembrie 2006.

În ianuarie 2008, ministrul apărării al Republicii Burundi a efectuat o vizită în România.

La 28 iunie 2013, Misiunea Permanentă a Burundi pe lângă ONU a transmis Misiunii Permenente a României la ONU scrisoarea ministrului relaţiilor externe şi cooperării internaţionale, Laurent Kavakure, adresată omologului roman, Titus Corlăţean, prin care invită Guvernul roman să participe la conferinţa sectorială organizată în Bujumbura, în perioada 15- 16 iulie 2013, ca follow-up al angajamentelor realizate la Conferinţa partenerilor de dezvoltare ai Burundi (Geneva, oct. 2012).


Cooperare economică

La 30 noiembrie 2015, valoarea schimburilor comerciale cu Burundi, cumulate s-a cifrat la 0,306 milioane USD.

Structura şi volumul comerţului României cu Burundi se prezintă astfel:

Export: materiale plastice si articole din material plastic, cauciuc si articole din cauciuc, maşini utilaje si piese de schimb, dispozitive mecanice, aparate electrice, centrale telefonice automate, aparate radio, televizoare;

Import: produse ale regnului vegetal: cafea ceai, mate, condimente.


Cooperare cultural-ştiinţifică

România a acordat burse de studii tinerilor din Burundi. În prezent, la Bujumbura funcţionează o societate de prietenie România – Burundi.

Direcţia Orientul Mijlociu şi Africa, februarie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice