Relaţii bilaterale

BURKINA FASO


Denumire oficială: Burkina Faso

Denumită, începând cu 1919, “Volta Superioară” (Haute-Volta), țara a adoptat în 1984, la propunerea președintelui Thomas Sankara, actualul nume - Burkina Faso - care în limba localnicilor înseamnă „țara oamenilor integri”.

Scurt istoric: În 1896, teritoriul corespunzător actualului stat burkinabez devenea o colonie franceză care, ulterior (în 1904), era inclusă în Africa Occidentală Franceză (în cadrul coloniei Haut Senegal Niger).

După proclamarea independenței, la 5 august 1960, Volta Superioară a cunoscut 4 lovituri militare de stat, ultima în 1987. În urma asasinării șefului statului, Thomas Sankara, puterea a fost preluată de Blaise Compaoré, înlăturat de la putere printr-o revoltă populară, în octombrie 2014, și înlocuit cu Michel Kafando, președinte interimar până la organizarea de alegeri, câştigate în noiembrie 2015 de Roch Christian Kaboré.

Capitala: Ouagadougou

Suprafață și diviziuni teritoriale: 274.200 kmp (30 de districte administrative).

Populația: 16,9 milioane locuitori (2015)

Vârsta medie: 17,3 ani

Speranța de viață: 56,3 ani

Mortalitatea infantilă: 67%

Rata de alfabetizare: 36%

Principale etnii: mossi, 40%, restul de 60% fiind gurunsi, senufo, lobi, bobo, mandé,  fulani.

Religie: musulmani (50 %), animiști (40 %), creștini (10 %).

Limba oficială: franceza; limbi naționale: mooré, dioula, fulfuldé

Ziua națională: 5 august (marcând independenta obținută la 5 august 1960)

Forma de guvernământ: republică semi-prezidențială

Președinte – Roch Christian Kaboré (ales la 29 noiembrie 2015)

Parlamentul: bicameral (Adunarea Națională, Camera Reprezentanților)


Situația politică internă

În ciuda sărăciei – Burkina Faso este una dintre cele mai sărace țări ale lumii – situația internă s-a menținut oarecum stabilă, cu mișcări sociale care nu au fost de natură să afecteze regimul, însă dezbaterea privind o eventuală modificare a Constituției, care ar fi permis o nouă candidatură a președintelui Blaise Compaoré în 2015, a născut un important curent contestatar în rândul partidelor opoziției și a societății civile, care a dus la înlăturarea de la putere a președintelui, la 31 octombrie 2014.

Noul președinte interimar, Michel Kafando, fost Ministru al Afacerilor Externe și fost Ambasador la ONU, a fost numit la conducerea temporară a statului printr-un consens al liderilor militari, grupurilor religioase și organizațiilor civice, principalele sale atribuții fiind legate de redresarea economică a țării și organizarea alegerilor prezidențiale și legislative, în octombrie 2015.

În luna octombrie 2015, cu mai puțin de trei săptămâni înaintea alegerilor generale, ofițeri ai Regimentului pentru Securitatea Președintelui (RSP), sub conducerea generalului Gilbert Dienderé, au organizat o lovitură de stat, însă intervenția comunității internaționale și lipsa de suport din partea Forțelor Armate burkinabeze au dus la eșuarea puciului și la întoarcerea la calendarul stabilit deja al alegerilor generale.

La 29 noiembrie 2015, Roch Marc Christian Kaboré, președintele Mișcării Populare pentru Progres (MPP) a fost votat de un număr de 53.49% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne, fiind astfel declarat câștigătorul alegerilor și noul președinte al Republicii Burkina Faso.

Economia: agricultura (practicată de 80% din populație) contribuie cu circa 35% la PIB.

Culturi de bumbac (locul întâi la exportul african de bumbac), fasole verde, sorg, porumb, arahide, orez.

Indicatori economici:

PIB: 11,32 miliarde USD (2015)

PIB/loc: 631 USD (2015)

Creștere economică: 5%

Inflație: 0,73%

februarie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice