Relaţii bilaterale

BURKINA FASO

Relaţii diplomatice

România a recunoscut Burkina Faso la 7 august 1960, (două zile după proclamarea independenţei), iar la 13 aprilie 1968 între cele două state s-au stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă, cu ambasadori nerezidenţi.

La 17 03 2003 a fost creat la Ouagadougou un consulat onorific al României, condus de domnul Seydou SANFO, fost student burkinabez în România. 

În 2004 România a acreditat la Ouagadougou ambasadorul rezident la Dakar.

În iulie 2006 a fost acreditat la Bucureşti ambasadorul Burkinei Faso de la Paris.

Noul ambasador al României cu reşedinţa la Dakar, conf.univ.dr. Ciprian Mihali, urmează să depună scrisorile de acreditare preşedintelui burkinabez.

 

Relaţii politice

Până în 1990, între România şi Burkina Faso au avut loc vizite la nivel înalt şi vizite la nivel guvernamental.

După 1990, preşedintele României a participat la Sommet-ul Francofoniei de la Ouagadougou, în 2004 iar preşedintele Blaise Compaoré a fost prezent la cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei (Bucureşti, septembrie 2006), context în care a avut convorbiri cu preşedintele Traian Băsescu şi cu alţi înalţi oficiali români.

Ministrul afacerilor externe al Burkinei Faso a luat parte la sesiunea Consiliului Permanent al Francofoniei şi la Conferinţa Ministerială a Francofoniei (Bucureşti, 2-5 decembrie 1998).

Octombrie 1999 : vizita oficială la Bucureşti a ministrului burkinabez al Afacerilor Externe.

Mai 2006 : vizită de lucru la Ouagadougou a secretarului de stat pentru Francofonie din MAE român.

 

Relaţii economice

Schimburile comerciale cu Burkina Faso sunt nesemnificative din punct de vedere al volumului. Înainte de 1990, au fost realizate exporturi de autobasculante, autoturisme şi PVC granule, importându-se materie primă pentru pielărie. Au fost examinate inclusiv posibilităţi de cooperare în domeniile construcţiilor de maşini, al transporturilor, industriei miniere şi al agriculturii, dar proiectele au rămas nefinalizate, din lipsă de mijloace financiare.

În 2013, exporturile româneşti în Burkina Faso s-au cifrat la 7,1 mil. USD. Importurile din această ţară au fost zero.

 

Menţiuni speciale

Atât cetăţenii burkinabezi cât şi cei români au nevoie de viză de intrare în România şi, respectiv, în Burkina Faso.

 

Direcţia Orientul Mijlociu şi Africa, mai 2014 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice