Relaţii bilaterale

Republica BOTSWANA


Denumirea oficială: Republica Botswana

Localizare: Botswana este localizată în sudul Africii, la nord de Africa de Sud, Namibia la vest, Zimbabwe la est.

Suprafaţa: 581,730 km2

Populaţia: 2 142 206 (Ianuarie 2016)

Grupuri etnice: Tswana (sau Setswana) 79%, Kalanga 11%, Basarwa 3%, alţii, inclusiv Kgalagadi şi albi 7%.

Culte: Creştini 71,6%, Badimo 6% etc

Capitala: Gaborone

Împărţire administrativă: 9 districte şi 6 consilii municipale

Moneda: Pula (BWP)

Limba oficială: Engleză (oficial), Setswana (78,2%)

Scurtă prezentare: Cunoscută sub denumirea de Protectoratul Britanic BECHUANALAND, Botswana a adoptat noul nume dupa obţinerea independenţei, în 1966.

După patru decade de guvernare civilă neîntreruptă, progrese sociale şi politice, precum şi a unor investiţii semnificative de capital, Botswana a devenit o ţară cu una dintre cele mai dinamice economii ale continentului african. Botswana este membră a ONU, UA, SADC (South African Development Community) şi a Uniunii Vamale Sud-Africane (SACU); Potrivit evaluărilor Transparency International, Botswana este cea mai puţin coruptă ţară din Africa, fiind plasată la acelaşi nivel cu Portugalia sau Coreea de Sud din acest punct de vedere.

Formă de guvernământ: republică prezidenţială, preşedintele fiind şi şeful guvernului, având puterea de a numi membrii cabinetului.

Şeful statului: Seretse Khama Ian Khama (de la 1 aprilie 2008, reales la 28 octombrie 2014)

Parlamentul botswanez: este de tip unicameral (sfătuit de Casa Şefilor “House of the Chief”, care nu este un organism parlamentar), cuprinde 63 de membri, din care 57 sunt deputaţi aleşi în circumscripţiile uninominale, 4 sunt aleşi de membrii parlamentului, iar doi membri (preşedintele şi procurorul general) sunt aleşi din oficiu.

Ministru de externe: Pelonomi Venson-Moitoi (31.10.2014)

Partide şi grupări politice: Partidul Democrat din Botswana (BDP la alegerile din octombrie 2014 a obţinut 46,46% din voturi), Partidul Umbrela pentru Schimbări Democratice din Botswana (UDC – 30 % din voturi la alegerile din octombrie 2014) şi Partidul Congresului din Botswana (BCP – 20,43% din voturi la alegerile din octombrie 2014). Următoarele alegeri vor fi organizate în 2019.

Economia ţării este dominată de industria extractivă, în principal a diamantelor, cu o dezvoltare continuă a turismului. Botswana s-a transformat în ultimii ani într-o ţară cu venituri medii cu un PIB per capita la nivelul anului 2012 de 16.800 USD. Actualmente, veniturile din exploatarea diamantelor totalizează cca. 80% din PIB. Cu toate acestea şomajul se menţine încă la cote înalte iar virusul HIV deţine o prevalenţă semnificativă.

Ziua naţională: 30 septembrie (în anul 1966 și-au declarat independența față de Marea Britanie)

ianuarie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice