Relaţii bilaterale

Republica BENIN


Poziţia geografică: Este situată în Africa de vest, între Togo (la vest), Nigeria (la est) şi Oceanul Atlantic (la sud)

Suprafaţa: 112.620Km²

Capitala: Porto-Novo

Limba oficială: franceză (oficială) şi 2 dialecte importante, Fon şi Yoruba

Moneda naţională: Francul CFA – XOF

Ziua naţională: 1 August 1960

 

Scurt istoric

Republica Benin de astăzi este situată pe teritoriul în care Regatul Dahomey a luat naştere în sec. XV. În 1872, teritoriul a devenit colonie franceză iar în 1960, Republica Benin a obţinut independenţa. Între 1960 şi 1972, Republica Benin a fost condusă de regimuri militare iar în 1972, generalul de armată Mathieu Kerekou a pornit o guvernare marxist-leninistă care s-a sfârşit în 1989 când s-a trecut la un regim democratic bazat pe sistemul alegerilor libere.

Structura de stat: republică

Puterea legislativă: Adunare Naţională bicamerală – 83 locuri în care membrii sunt aleşi pentru un mandat de 4 ani prin vot popular.

Constituţia: adoptată prin referendum (2 decembrie 1990).

 

Economia

Republica Benin nu are o economie dezvoltată, aceasta bazându-se pe agricultură şi schimburi comerciale regionale. Bumbacul este o importantă sursă de venit însă economia a crescut cu doar 5% în ultimii ani, în condiţiile în care rata natalităţii a fost în continuă creştere.

Exporturi: bumbac, alune de pământ, textile, produse din palmier, fructe de mare. Parteneri: India, Gabon, China, Niger, Bangladesh, Nigeria.

Import: produse alimentare, bunuri de capital, produse petroliere. Parteneri: China, SUA, India, Malaysia, Thailanda, Franța.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice