Relaţii bilaterale

Republica GABONEZĂ


Prezentare generală

Suprafaţa: 267.667 kmp

Capitala: Libreville

Ziua Naţională: 17 august 1960

Moneda naţională: Francul Centrafrican (XFA)

Limba oficială: Limba franceză. Există şi un important număr de dialecte.

 

Scurt istoric

În 1960, Republica Gabon şi-a câştigat independenţa faţă de Franţa, iar până în prezent, a avut 3 preşedinţi, actualul aflându-se în funcţie din 2009. La începutul anilor 1990, a fost introdus sistemul nominal pluripartit dar opoziţia este slab cotată şi financiar dependentă de partidul aflat la guvernare.

Climatul politic: Republica Gabon este un stat democratic pluripartit, opoziţia politică fiind totuşi foarte puţin vizibilă. Puterea este concentrată în mâinile Preşedintelui.

Puterea legislativă: legislatură bicamerală – Senatul are 102 locuri, membrii sunt aleşi de consiliile municipale pentru un mandat de 6 ani iar Adunarea Naţională are 120 locuri, membrii fiind aleşi prin vot direct pentru un mandat de 5 ani.

 

Economia

Gabon se bucură de un venit pe cap de locuitor de patru ori mai mare decât cele mai multe naţiuni africane sub-sahariene, dar din cauza inegalităţii veniturilor o mare parte a populaţiei rămâne săracă. Economia gaboneză a depins de lemn şi mangan până când ţiţeiul a fost descoperit off-shore, la începutul anilor 1970. Economia se bazează pe petrol pentru aproximativ 50% din PIB-ul său, aproximativ 70% din venituri, şi cca 85% din exporturile de mărfuri (2010). O revenire a preţurilor petrolului 1999 - 2008 a sprijinit creşterea economică, dar scăderea producţiei, a împiedicat realizarea în totalitate a unor câştiguri potenţiale. Gabon a semnat un acord stand-by de 14 luni cu FMI, în mai 2007, iar mai târziu în acelaşi an a emis o obligaţiune de 1 miliard dolari pentru a răscumpăra o parte considerabilă a datoriei sale către Clubul de la Paris. Republica Gabon continuă să se confrunte cu preţuri fluctuante la petrol, lemn, mangan şi alte produse de export. În ciuda abundenţei de bogăţii naturale, gestionarea slabă a acestora a condus la sufocarea fiscală a economiei. Cu toate acestea, preşedintele BONGO a făcut eforturi pentru a spori transparenţa şi a luat măsuri pentru a face din Gabon o destinaţie mai atractivă pentru investiţii în scopul diversificării economiei.

Ramuri principale: industria petrolieră, exploatare silvică,  pescuit, gaze naturale.

Republica Gabon înregistrează una din cele mai mari rate de creştere economică din Africa, datorată în special importantelor zăcăminte de uraniu şi de hidrocarburi descoperite în anii 1970.

Export: petrol brut, lemn, minereu de mangan, uraniu. Parteneri : China, Italia, Trinidad Tobago, Australia, Spania, Coreea de Sud, Olanda.

Import: maşini şi echipamente, alimente, produse chimice, materiale de construcţii. Parteneri: China, Franţa, SUA, Benin, Olanda.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice