Relaţii bilaterale

Republica GHANA


Prezentare generală

Poziţia geografică: Situată în Africa Occidentală, în Golful Guineei, la nord de ecuator. Se învecinează la nord cu Burkina Faso, la est cu Coasta de Fildeş, la vest cu Togo şi la sud este scăldată de apele Oceanului Atlantic.

Suprafaţa: 239.460 Km2

Populaţie: 25,758 milioane locuitori (estimări 2014)

Grupuri etnice: africani 98% (triburile Akan, Moshi-Dagomba, Ewe, Ga, Gurma, Zoruba) europeni şi asiatici (1,5%).

Capitala: Accra

Religia: creştini – 63%, musulmani – 16%, credinţe locale – 21%.

Limba oficială: Engleza.

Limbi naţionale/ tribale: Akan, Moshi Ewe, Ga.

Ziua Naţională: 6 Martie – proclamarea independenţei (1957).


Scurt istoric: Actuala Republică Ghana nu are legături geografice sau istorice directe cu Imperiul Ghana, cunoscut sub numele de "Coasta de aur”. Această denumire se datorează numeroaselor mine de aur care, înainte de a fi exploatate de către coloniştii britanici, germani, olandezi şi francezi, păstrau tradiţia renumitelor bijuterii de aur ale membrilor tribului local Ashanti, tradiţie preluată astăzi şi de tribul Baoule.

Ghana a cunoscut comerţul cu sclavi, astăzi turiştii vizitând locurile respective, dintre care cel mai renumit este cel de la Elmina.

Actualul teritoriu al Ghanei, şi-a proclamat independenţa de stat la 6 martie 1957, fiind prima ţară sub-sahariană independentă.

Unul dintre principalii oameni politici, primul preşedinte al acestei ţări, Kwame Nkrumah, a decedat în România, unde se afla spitalizat.

Tara a cunoscut lovituri militare de stat, în timpul cărora a fost suspendată constituţia şi interzisă activitatea partidelor politice.

O nouă constituţie a fost promulgată în anul 1992, în baza căreia a fost autorizat pluralismul politic.

Lt. Jerry Rawlings, fost şef de stat începând din 1981, a câştigat primele alegeri democratice prezidenţiale din 1992 şi a fost reales la cele din 1996.

Actualul şef de stat, John Dramani Mahama, a fost ales  Preşedinte la alegerile din decembrie 2012.


Structura de stat

Forma de guvernământ: republică prezidenţială

Preşedinte al Republicii Ghana: John Dramani Mahama (decembrie 2012). 

Preşedintele este şeful statului şi al guvernului: Membrii guvernului sunt numiţi de către Preşedintele ţării şi aprobaţi de Parlament.

Vicepreşedinte al Republicii Ghana: Paa Kwesi Amissah Arthur, din 6 decembrie 2012.

Ministrul afacerilor externe: Dna Hanna Tetteh

Parlament: unicameral, 230 locuri.

Notă: Preşedintele şi Vicepreşedintele, precum şi parlamentarii sunt aleşi prin sufragiu popular universal pentru maximum două mandate, a câte patru ani.

Economia: Ghana este o ţară bogată în materii prime, cu o economie predominant agricolă.

Principalele resurse naturale sunt: petrol, cacao (300 mii tone anual), bauxită (300 mii tone), aluminiu, minereu de mangan. Această ţară mai posedă aur, diamante. În sectorul agricol se cultivă: cacao, cafea, orez, manioc, sorg, porumb, banane, fructe tropicale.

Pe lângă agricultură, creşterea animalelor şi pescuitul, sunt ocupaţii de bază ale populaţiei.

Industria este relativ dezvoltată, în raport cu alte state africane, având ca sectoare de bază : metalurgia, rafinarea hidrocarburilor şi industria chimică.

PIB: 90,41 miliarde USD (estimări 2013)

PIB/locuitor: 3.500 USD (estimări 2013)

Datorie externă: 14,68 miliarde USD (decembrie 2013) 

Export: 13,37 miliarde USD (2013) / petrol, aur, cacao, lemn, bauxita, aluminiu, minereu de mangan, diamante, peste, produse horticole.

Parteneri: Franţa, Italia, Olanda, China, Germania.

Import: 18,49 miliarde US$ (2013) / echipamente, produse petroliere, alimente.

Parteneri: China, Nigeria, Olanda, Singapore, Anglia, India.

Politica externă: Ghana întreţine excelente relaţii cu ţările membre ECOWAS, cu Uniunea Europeană cu care a semnat un APE provizoriu (2010). Are în stadiul avansat de negociere acorduri de parteneriat economic cu SUA, Japonia, China, etc. Fiind un exemplu de democraţie pentru celelalte ţări africane, fostul Preşedinte John Kufuor a deţinut, în anul 2007, preşedinţia rotativă a Uniunii Africane. Ţara este deosebit de activă la ONU, UA, ECOWAS şi alte instanţe internaţionale.

Mai 2014

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice