Relaţii bilaterale

Republica GHANA


Relaţii diplomatice

România şi Republica Ghana au stabilit relaţii diplomatice la rang de Ambasadă la 10.08.1961. Ambasada României la Abuja, R.F Nigeria, gestionează şi relaţiile cu această ţară.


​Relaţiile politice

În luna mai 1991, la invitaţia Ministerului Apărării Naţionale a României, ne-a vizitat ţara M. W. Mesan Wood, membru al Comitetului Provizoriu de Apărare Naţională, comandant general al forţelor armate ghaneze.

În luna martie 1992, o delegaţie română condusă de subsecretarul de stat în M.A.E a vizitat Ghana şi a avut întrevederi cu ministrul afacerilor externe şi alţi membri ai guvernului ghanez.

În ianuarie 1993, a avut loc la Accra vizita unei delegaţii condusă de secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, invitată de guvernul ghanez, pentru a participa la ceremoniile inaugurării celei de-a patra Republici.

În luna septembrie 1999 o misiune economică condusă de secretarul de stat din Ministerul Economiei şi Comerţului a efectuat o vizită oficială în Ghana. Alte misiuni economice române s-au deplasat în Ghana în 1995 şi 2004.


Relaţii economice

În anul 2013, exportul de produse romaneşti pe relaţie a fost de 6,715 milioane USD. Principalele produse la export, pe aceasta relaţie, au fost – pe parcursul anilor: sodă caustică şi calcinată, autoturisme Dacia Logan / Duster, tractoare agricole in CKD-uri, electrozi de sudură, frigidere/ congelatoare, geamuri, etc., iar la import cauciuc natural şi sintetic, minereu de mangan, lemn tropical, cacao şi fructe.


Cadrul juridic

După aderarea României la U.E, cadrul juridic al schimburilor economice este reglementat de acquis-ul comunitar, respectiv de prevederile Acordului provizoriu de Parteneriat Economic (APE) U.E – Ghana, semnat în 2010.

Alte documente bilaterale:

  • Acord pentru evitarea dublei impuneri,
  • Acordul de promovare şi garantare reciprocă a investiţiilor,
  • Acordul de cooperare economică şi noul Regulament al Comisiei Mixte.


Relaţii consulare

Cetăţenii celor două ţări, titulari de paşapoarte turistice au nevoie de viză pentru a călători în Republica Ghana, respectiv în România.

Mai 2014

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice