Relaţii bilaterale

Republica GUINEEA ECUATORIALĂ


​Relaţii diplomatice

România şi Guineea Ecuatorială au stabilit relaţii diplomatice la 09.03.1972. Ambasada României la Abuja, R.F Nigeria, gestionează şi relaţiile cu această ţară.

 

Relaţii bilaterale

Preşedintele Republicii Guineea Ecuatorială, Teodoro Obiang Nguema a participat la Summit-ul Francofoniei desfăşurat la Bucureşti în septembrie 2006.

Ministrul afacerilor externe, domnul Teodor Meleșcanu, a avut o întrevedere, în iunie 2017, la New York, cu prim-ministrul din Republica Guineea Ecuatorială.

 

Cadrul juridic

După aderarea României la U.E, România a denunţat acordurile pe termen lung de cooperare economică şi comercială semnate în 1978. În prezent, cadrul juridic al schimburilor economice este reglementat de acquis-ul comunitar, respectiv de prevederile Acordului UE – ACP (Africa, Caraibe şi Pacific) semnat la Cotonou în anul 2000, care urmează a fi înlocuit cu un acord de parteneriat economic (APE).

 

Relaţii consulare

Cetăţenii celor două ţări, titulari de paşapoarte turistice au nevoie de viză pentru a călători în Guineea Ecuatorială, respectiv în România.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice