Relaţii bilaterale

Republica GUINEEA

 

Denumirea oficială: Republica Guineea (fr. République de Guinée)

Așezarea geografică: Africa de Vest, învecinându-se cu Guineea-Bissau, Senegal, Mali, Coasta de Fildeș, Liberia și Sierra Leone

Istoric: Colonie franceză în 1891, parte integrantă din Africa Occidentală Franceză (1906), Republica Guineea își proclamă independența la 2 octombrie 1958, ca sistem socialist, controlat de nou înființatul Partid Democratic din Guineea – PDG. Președintele Ahmed Sékou Touré a condus țara pană în 1984.

1984 – Colonelul Lansana Conté preia conducerea Comitetului Revoluționar de Redresare Națională – CMRN și devine, prin lovitură de stat, președinte al Republicii Guineea. Este reales pentru mandate de câte 5 ani în anii 1993 și 1998, iar în anul 2003, pentru un mandat de 7 ani.

După decesul său, la 22 decembrie 2008, puterea a fost preluată, tot prin lovitură de stat militară, de căpitanul Moussa Dadis Camara, devenit șef al CNDD (Conseil National de Démocratie et de Développement). Criza declanșată de masacrul opozanților regimului, la 28 septembrie 2009, pe un stadion din Conakry, avea să instaleze o putere de tranziție sub conducerea generalului Sékouba Konaté.

La 27 iunie 2010 a avut loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. S-au calificat pentru turul doi Cellou Dalein Diallo din partea Uniunii Forţelor Democratice din Guineea – UFDG, fost prim-ministru sub Lansana Conté, cu 39,72 % și Alpha Condé, din partea Adunării Poporului din Guineea - RPG, opozant ferm al regimurilor anterioare, cu 20,67 %.

Alegerile, considerate ca fiind primele credibile din istoria țării, au fost câștigate în al doilea tur de scrutin de Alpha Condé, printr-un vot rămas totuși controversat.

Președintele Condé – care a supraviețuit între timp unei tentative de asasinat (iulie 2011) – a reușit să organizeze alegeri legislative abia la 28 septembrie 2013, pe fondul unui climat social, politic şi de securitate dificil.

Cu toate acestea, țara a cunoscut o perioadă de stabilitate politică în contextul răspândirii necontrolate a epidemiei de Ebola, însă economia, viața politică și sistemul educativ s-au aflat în stare de repaus de la începutul anului 2014.

La 21 decembrie 2015, președintele Alpha Condé a fost reales pentru un al doilea mandat consecutiv.

Guinea este membru al ONU, al Uniunii Africane și al CEDEAO/ECOWAS.

Suprafață: 245.857 kmp

Capitala: Conakry

Creștere demografică: 2,6%

Vârsta medie: 18,8 ani

Speranța de viață: 60,6 ani

Mortalitate infantilă: 71,4%

Rata de alfabetizare: 30,41%

Culte: musulmani (86%), creștini (8%), animiști (4%), altele.

Limba oficială: franceza (se vorbesc predominant dialectele malinké, peul și susu).

Ziua națională: 2 octombrie, marcând aniversarea proclamării independenței (1958).

Moneda: francul guineez

Regimul: prezidențial

Puterea legislativă: Parlament unicameral – Adunarea Națională, compusă din 114 membri aleși prin vot direct, pentru un mandat de 4 ani.

Puterea executivă este exercitată de Președinte care este și șeful Consiliului de Miniștri.

Economia poartă amprenta specifică economiilor slab dezvoltate.

 

Indicatori economici

În 2013, cu concursul Franței, Guineea a beneficiat din partea Clubului de la Paris de anularea unor datorii în valoare de 2,1 miliarde USD (adică 66% din datoria sa externă).

Bogății și resurse naturale: cele mai mari rezerve mondiale de bauxită (2/3 din rezervele mondiale, locul al doilea în lume ca producție, după Australia), minereuri de fier, aur, diamante, uraniu, petrol.

Sectorul minier reprezintă 30% din PIB și 90% din exporturi.

Agricultura și producția forestieră reprezintă 20% din PIB. Se cultivă cereale (orez, manioc, porumb), culturi comerciale, fructe exotice etc. Ţara are un important potențial hidrologic – din Guineea izvorăsc fluviile Niger, Senegal și Gambia – dar insuficient exploatat.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice