Relaţii bilaterale

Republica Islamică IRAN


La 16 decembrie 1880, guvernul României l-a împuternicit cu reprezentarea intereselor româneşti în Persia, în calitate de consul general onorific, pe cavalerul Keun de la legaţia Olandei din Teheran. În 1881 şi 1887, Persia a deschis un viceconsulat onorific la Galaţi, respectiv un consulat onorific la Brăila. La 11 iulie 1902, între cele două ţări au fost stabilite relaţii la nivel de legaţii; acestea au fost întrerupte în perioada 14 octombrie 1941 - 27 iulie 1946. La 25 octombrie 1965 au fost stabilite relaţii la nivel de ambasadă.

România s-a numărat printre primele state care au recunoscut regimul instaurat în urma Revoluţiei Islamice din februarie 1979, după înlăturarea monarhiei.

La 8 septembrie 2000, cu ocazia participării la Summit-ul Mileniului (New York), a avut loc o întrevedere între preşedinţii celor două state. Au avut loc vizitele la Teheran ale preşedintelui Camerei Deputaţilor (1994) şi ministrului afacerilor externe (1991, 2003). Din partea iraniană, ţara noastră a fost vizitată de preşedintele Adunării Consultative Islamice (parlamentul, în 2001), preşedintele Consiliului Gardienilor Constituţiei (similar unei curţi constituţionale, în 2009) şi de către ministrul afacerilor externe (1991 şi 1994).

Au avut loc consultări bilaterale pe linia ministerelor de externe, la nivel de director general (în 2010, la Teheran şi în 2013, la Bucureşti), precum şi la nivel de secretar de stat/adjunct al ministrului (Teheran, august 2014).

La nivel parlamentar au avut loc, de asemenea, contacte frecvente la nivelul grupurilor parlamentare de prietenie prin organizarea de vizite reciproce, la Bucureşti sau Teheran, în 2000, 2002, 2004, 2006, 2007, 2011 şi 2014.

Reprezentare diplomatică:

Ambasada României în Republica Islamică Iran

E-mail: teheran@mae.ro

Ambasada Republicii Islamice Iran în România

Web site: ​www.iranembassy.ro,

E-mail: iranembassyro@gmail.ro

Nu există consulate onorifice, misiuni permanente sau institute culturale.


​Schimburile comerciale şi ooperarea economică pentru dezvoltare

Schimburile comerciale bilaterale în anul 2013 au fost de 158,08 milioane dolari SUA (USD), din care 151,88 mil. USD export românesc, în scădere faţă de anii anteriori (375 milioane USD, în 2011 şi 340 mil. USD în 2012) urmare intrării în vigoare a sancţiunilor UE la adresa Iranului.

După 2000, au avut loc sesiuni ale Comisiei economice mixte, la Teheran (octombrie 2000 şi ianuarie 2003) şi la Bucureşti (2001), la nivel de ministru al industriei şi comerţului.

Structura exportului românesc după 2000 este reprezentată, în proporţie de peste doua treimi, de sub-ansambluri (CKD-uri) şi piese de schimb pentru autovehicule, îndeosebi pentru autoturismul Dacia-Logan (Tondar în Iran). Alte exporturi: CKD-uri pentru vagoane de pasageri, piese de schimb pentru material rulant (boghiuri, roţi monobloc), pentru tractoare şi alte modele iraniene de autoturisme; maşini şi aparate electrice (în jur de 18 % din total); metale comune (fier, fontă, oţel), furnale şi cuptoare industriale sau de laborator, echipamente medicale şi electronice, produse lemnoase etc. Echipamentele pentru industria petrolieră şi gazelor naturale a reprezentat până în 2012 (când au intrat în vigoare sancţiunile specifice) în jur de 15 % din structura exportului.

Domeniile principale de import din Iran vizează ţiţeiul (cu intermitenţe, până în 1995 si, sporadic, după 2006), produse petrochimice (hidrocarburi aciclice, poli-acetaţi, poliester, PVC, răşini), fructe proaspete şi deshidratate.

Conform datelor de la Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului (ONRC), la 30 iunie 2010 erau înregistrate 2584 societăţi mixte cu capital iranian, cu un capital social total subscris de 25,6 mil. dolari (locul 41 în clasamentul investiţiilor străine). În ultimii ani, dinamica înregistrării de noi societăţi comerciale cu capital iranian în România a scăzut. Totodată, ca urmare a aplicării regimului de sancţiuni internaţionale asupra Iranului, extins şi implementat la nivelul Uniunii Europene prin regulamentul 961/2010, cooperarea româno-iraniană a stagnat iar tranzacţiile comerciale au fost afectate suplimentar, chiar şi la produsele neincluse în regimul de sancţiuni, de restricţiile în planul operaţiunilor bancare.


Cooperarea cultural-ştiinţifică şi în sfera dezvoltării umane

La 18 august 2014, cu ocazia consultărilor politice între ministerele de externe, a fost semnat, la Teheran, Programul executiv de schimburi în domeniile culturii, artei, ştiinţei şi educaţiei între Guvernul României şi Guvernul Republicii Islamice Iran.

În septembrie 1995 a fost semnată, la Teheran, o înţelegere de colaborare între agenţiile naţionale de ştiri, ROMPRES şi IRNA.

În iulie 1997, a fost editat la Teheran volumul “Istoria Românilor de la începuturi până în prezent”, al profesorului Vlad Georgescu iar în martie 1998, editura afiliată M.A.E. iranian a publicat o monografie despre România.

În anul 1999 a fost semnat un acord de parteneriat între oraşele Iaşi şi Isfahan (Iran) ce prevede schimburi de experienţă, studenţi şi profesori, cooperări pe linie universitară, crearea unui centru cultural românesc la Isfahan şi a unui centru cultural iranian la Iaşi, organizarea unor manifestări culturale specifice fiecărui stat.

Delegaţii ale Fundaţiei EURISC şi IRSI au efectuat vizite la Teheran în mai 2007 şi noiembrie 2013, la invitaţia Institutului pentru Studii Politice Internaţionale (IPIS), cu participări la manifestări gen masă-rotundă privind evoluţii actuale ale situaţiei politice regională şi internaţională. O delegaţie a Fundaţiei Geopolitica a participat, la invitaţia părţii iraniene, la seminarul pe tema Golfului Persic organizat, la Teheran, în ianuarie 2010.

Preşedintele Academiei Iraniene de Ştiinţe a vizitat România în 1995. Preşedintele Academiei Române a efectuat o vizită la Teheran, în decembrie 2008.

Un grup instrumental vocal iranian a participat, alături de folcloristul român Grigore Leşe, la ediţiile XX şi XXI ale Festivalului Internaţional “George Enescu” (Bucureşti, septembrie 2011 şi respectiv, 2013). Orghestra Filarmonică Craiova a derulat, după 2002, mai multe proiecte de cooperare cu instituţii muzicale din Iran.

România a fost reprezentată de cotidianul “Jurnalul Naţional” la Expoziţia internaţională a agenţiilor de presă, organizată sub patronajul Ministerului Culturii din Iran, desfăsurată în perioada 25 octombrie - 1 noiembrie 2011.


Alte domenii de cooperare sectorială

Există relaţii de cooperare directă (parteneriate economice, culturale şi pe linie educaţională) între judeţele Iaşi, Argeş, Braşov, Timişoara şi Dolj şi unităţi administrative din Iran (Isfahan, Markazi, Azerbaijanul de Vest, Semnan).

În perioada 13-16 iulie 2007 o delegaţie a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative – Agenţia Naţionala Antidrog s-a aflat la Teheran, negociind şi parafând Memorandumul de Înţelegere în domeniul prevenirii şi combaterii producerii traficului şi consumului ilicit de stupefiante, substanţe psihotrope şi precursori, aflat în faza premergătoare semnării.

noiembrie 2014

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice