Relaţii bilaterale

Regatul LESOTHO


Regatul Lesotho este o ţară în sudul Africii, formând o enclavă, fiind complet înconjurată de Africa de Sud. Lesotho înseamnă "ţara poporului care vorbeşte limba Sesotho".

Suprafaţa: 30.355 km2

Lesotho este singurul stat independent din lume care se află în întregime la o altitudine de peste 1000 de metri.

Capitala: Maseru

Moneda: Loti (este raportat direct la Rand sud-african, care de altfel este si mijloc legal de plată în această ţară)

Limba oficială: Sesotho, engleza a doua limbă folosită pe scară largă în guvern, comerţ şi învăţământ

Stat: Monarhie constituţională

Rege: H.M Letsie III (are funcţie onorifică, nu are puteri executive şi îi este interzis să desfăşoare orice fel de activităţi politice ori să aibă iniţiative în acest plan)

Parlamentul: este de tip bicameral (Adunarea Naţională şi Senat). Adunarea Naţională este organul legislativ principal, A 8-a Adunare Naţională a fost dizolvată în decembrie 2014 iar la 28 februarie 2015 au avut loc alegeri legislative anticipate. (În august 2014 a avut loc o încercare de lovitură de stat împotriva guvernului de la Maseru, care a destabilizat ţara, negocierile sub coordonarea directă a Africii de Sud conducând la alegerile din 2015).

Economia ţării: este bazată pe agricultură de subzistenţă şi creşterea animalelor, precum şi industria uşoară (textilă, încălţăminte, alimentară, etc.) Marea majoritate a gospodăriilor îşi obţine mijlocul de trai din agricultura de subzistenţă şi din munca migrantă, o mare parte din forţa de muncă adultă masculină este folosită în minele din Africa de Sud (deşi numărul de astfel de muncitori a scăzut considerabil în ultimii ani). Guvernul de la Maseru a încurajat iniţiativa companiilor străine care au format o Zonă liberă internaţională (EPZs – Leshoto’s Export Processing Zones), prin oferirea unor condiţii avantajoase în scopul atragerii lor din alte zone. Turismul reprezintă o altă formă de venit pentru această ţară, statisticile arătând că în 2016 Lesotho a înregistrat o creştere de 2, 4% faţă de anul precedent.

Șomajul rămâne ridicat și reprezintă cea mai gravă problemă cu care se confruntă Lesotho.

Ziua Nationala: 4 octombrie (1966 – Ziua Independenţei)

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice