Relaţii bilaterale

Republica MALAWI


Denumirea oficială: Republica Malawi

Situare geografică: Republica Malawi este situată în sudul Africii, fiind învecinată cu Tanzania (la nord şi la est), cu Mozambic (la est, la sud şi la vest) şi cu Zambia (la vest).

Suprafaţa: 118 480 km²

Religie: 80% – creştini, 12% – musulmani, 8% – alte religii.

Capitala: Lilongwe.

Ziua Naţională: 6 iulie (proclamarea independenţei de stat-1964).

Forma de guvernământ: Republică prezidenţială.

Limbi oficiale: Engleza, Chichewa.

Împărţire administrativă: Republica Malawi este împărţită în 3 regiuni, divizate la rândul lor în 28 de districte.

Moneda naţională: Kwacha (MWK)

 

Scurt istoric

Teritoriul a fost locuit, iniţial, de populaţii tribale, primul contact semnificativ al lor cu civilizaţia occidentală fiind în anul 1859.

În jurul anului 1882, începe să se contureze dominaţia britanică asupra teritoriului pe care se află astăzi Republica Malawi.

Dr. Hastings Kamuzu Banda este cel care a militat pentru independenţa Malawi. El făcea parte din Malawi Congress Party (MCP), fiind şi preşedinte al acestui partid.

Malawi a devenit independentă în data de 6 Iulie 1964, iar, doi ani mai târziu, a devenit republică. Banda a fost primul preşedinte al Republicii Malawi. El a declarat acest stat monopartit, iar, în 1971, şi-a consolidat puterea, luându-şi denumirea de Preşedinte pe viaţă al Malawi, după ce, în anul 1970, se declarase Preşedinte pe viaţă al partidului din care făcea parte.

În anul 1993, a avut loc un Referendum, prin care poporul a votat pentru o democraţie multipartită. În anul 1994, a fost ales preşedinte Bakili Muluzi.

În anul 1995, a intrat în vigoare o nouă Constituţie care consfiinţeşte introducerea sistemului politic pluralist.

În anul 2004, în luna mai, a fost ales preşedinte Bingu wa Mutharika, din partea Frontului Unit Democratic (UDF), la fel ca si predecesorul său, Bakili Muluzi.

Presedintele Wa Mutharika a condus cu o mana forte Malawi si a înregistrat rezultate bune în revigorarea economiei şi în combaterea coruptiei, dar a alunecat catre autoritarism.

Forma de guvernământ: Malawi este o republică prezidenţială.

Conform noii Constituţii, intrată în vigoare în 1995, preşedintele este şi şef al guvernului, fiind ales pe o perioadă de cinci ani.

Politica externă a Republicii Malawi este orientata in mod ferm catre occident, întrucât din aceasta zona îi parvine si 40 % din resursele financiare pentru buget. Malawi are relaţii diplomatice cu principalele ţări occidentale şi este membră a mai multor organizaţii internaţionale.

Puterea legislativă este exercitată de un Parlament unicameral “Adunarea Naţională” care are 193 de membri, aleşi pe o perioadă de cinci ani.

Conform constitutiei malawiene, partidul care desemneaza presedintele devine automat si partid de guvernamant, indiferent de numarul locurilor obtinute in parlament .

Sistemul juridic din Malawi este construit după modelul englezesc.

Economia Republicii Malawi se bazează, în principal, pe agricultură. Pricipalele plante care se cultivă sunt: tutun, ceai şi zahăr.

Economia se confruntă cu dificultăţi datorită reţelelor deteriorate de drumuri şi lipsei de electricitate, apă, telecomunicaţii şi hrană pentru populaţie.

Guvernul Republicii Malawi a iniţiat o serie de măsuri pentru remedierea acestor dificultăţi si beneficiaza in acest sens de sprijinul financiar al statelor occidentale si al principalelor institutii financiare internationale.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice