Relaţii bilaterale

Republica MAURITIUS


Denumirea oficială: REPUBLICA MAURITIUS

Localizare: Republica Mauritius este o ţară insulară din largul coastelor continentului african, în sud-vestul Oceanului Indian, la aproximativ 900 km est de Madagascar. Mauritius face parte din insulele Mascarene, împreună cu insula franceză Réunion situată la 200 km sud-vest .

Suprafaţa: 2040 kmp

Grupuri etnice: indieni, africani, chinezi, europeni

Culte: creştinism, hinduism, islamism

Capitala: Port Louis

Principalele oraşe: Triolet, Curepipe, Quatre Bornes

Împărţire administrativă: 9 districte

Moneda: rupie mauriţiană

Limba oficială: Engleza (limbă oficială în Parlament), franceza este folosită la scară largă, iar creola este vorbită în rândurile populației.

 

Scurt istoric

Primii exploratori portughezi au ajuns pe insulă în 1507, aceasta fiind nelocuită. În perioada 1598-1710, insula s-a aflat sub dominaţie olandeză, aceştia abandonând-o. În 1715 a devenit colonie franceză sub numele Isle de France. În contextul războaielor napoleoniene, în 1810, Insula a trecut sub dominaţie britanică. Insula a devenit independentă ca domeniu în cadrul Commonwealth la 12 martie 1968 şi republică independentă în cadrul Commowealth-ului la 12 martie 1992.

Formă de guvernământ: republică parlamentară

Parlamentul: este de tip unicameral condus de Adunarea Națională. Adunarea Națională este formată din 70 de membri, dintre care 62 sunt aleși pentru 4 ani în cele 21 de circumscripții, în mod direct, iar restul de 8 sunt numiți de Curtea Supremă dintre candidații cu cele mai mari rezultate.

 

Relaţii internaţionale

Mauritius este membru ONU, în Organizaţia Mondială a Comerţului, Commonwealth, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Uniunea Africană, Southern Africa Development Community, Comisia Oceanului Indian, COMESA. Africa de Sud este principalul partener comercial dar şi politic. De asemenea, datorită relaţiilor istorice Mauritius are relaţii strânse cu Uniunea Europeană, Marea Britanie, Franţa. De asemenea din raţiuni economice, întreţine relaţii apropiate cu China şi India.

Ziua naţională: 12 martie ( în 1968 și-au declarat independența față de Marea Britanie)

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice