Relaţii bilaterale

Republica NAMIBIA


La 19 octombrie 1990, au fost stabilite relaţii diplomatice la nivel de ambasadă.

Din cauza constrângerilor bugetare, România a suspendat activitatea ambasadei sale de la Windhoek cu începere de la 01.07.1999. Namibia nu are ambasadă la Bucureşti.

România l-a acreditat pe domnul Radu Gabriel Safta (la 1 octombrie 2009) în calitate de ambasador nerezident, cu reşedinţa în Republica Africa de Sud.


Relaţii politice

Vizita în România a delegaţiei parlamentare condusă de MOSE TJITENDERO, preşedintele forului legislativ namibian (4-8 octombrie 1995), ministrul transporturilor (1993).

Participarea delegaţiei române condusă de ministrul afacerilor externe la ceremonia proclamării independenţei Republicii Namibia (21 martie 1990).

Vizita oficială în România a preşedintelui Republicii Namibia, dr. SAM NUJOMA (15-18 feb. 2003).


Regim de vize

Cetăţenii namibieni au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul României. Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a călători în Namibia.


Evoluţia schimburilor comerciale

Relaţiile cu Republica Namibia au demarat în 1990, an în care această ţară şi-a proclamat independenţa. În perioada 1990-1998, nu s-au concretizat acţiuni semnificative pe linia schimburilor comerciale şi cooperării economice, fapt datorat dificultăţilor economico-financiare pe care le-a întâmpinat Namibia imediat după obţinerea independenţei şi desprinderii de sub tutela Africii de Sud.

În general, importurile noastre din Namibia au fost de mică valoare şi au privit o gamă restrânsă de produse, printre care: minereu de mangan, piei, carne, peşte, faină din peşte.

Pe linia promovării reciproce a schimburilor comerciale, se acţionează (în principal prin intermediul ambasadei noastre la Pretoria si al reprezentantului BPCE la Cape Town) pentru determinarea partenerilor namibieni să participe la târgurile şi expoziţiile ce vor fi organizate în România şi totodată pentru creşterea numărului de participări ale firmelor româneşti la unele manifestări expoziţionale internaţionale organizate în Namibia.


Cadrul juridic

  • Acord privind serviciile aeriene între Guvernul României şi Guvernul Republicii Namibia (semnat la Bucureşti la 03.07.1996);
  • Convenţie între Guvernul României şi Guvernul Republicii Namibia pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital (semnată la Windhoek la 25.02.1998);
  • Acord de cooperare economică şi tehnică între  Guvernul României şi Guvernul Republicii Namibia (semnat la Bucureşti la 16.02.2003).

ianuarie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice