Relaţii bilaterale

Republica SEYCHELLES


Denumirea oficială: Republica Seychelles

Localizare: Republica Seychelles este o ţară insulară formată din 158 de insule din Oceanul Indian, la 1,600 km est de Africa, în nordul insulei Madagascar. Alte regiuni şi ţări vecine sunt: Zanzibar la vest, Mauritius şi Réunion la sud, Comore şi Mayotte în sud-vest, iar Maldive la nord-est. Seychelles are cea mai mică populaţie dintre toate statele Africii.

Suprafaţa: 459 km2

Populaţia: estimată la 96.000

Grupuri etnice: seychelezi în proporţie de 94%, britanici, francezi, indieni, chinezi

Culte: 82% sunt catolici, 6% anglicani

Capitala: Victoria

Principalele oraşe: Victoria, Beau Vallon, Anse Boileau

Împărţire administrativă: 25 regiuni

Moneda: rupie seychelles

Limba oficială: franceză, engleză, creolă

Scurt istoric: Primii locuitori au fost negustori din Maldive şi arabi. Prima prezenţă europeană atestată a fost în 1502, când Vasco da Gama a descoperit Seychelles. Franţa a preluat controlul acestui teritoriu în 1756. În 1903 Seychelles a fost declarată colonie britanică, iar în 1976 i s-a acordat independenţa ca republică în cadrul Commonwealth-ului. Ultima constituţie a intrat în vigoare în 1993.

Formă de guvernământ: Republică Prezidenţială

Şeful statului: James A. Michel 

Parlamentul: În Seychelles, Adunarea Națională, este un Parlament unicameral format din 34 de membri, din care 25 sunt aleși prin vot direct, iar pe cele 9 locuri rămase libere sunt numiți proporțional în funcție de procentul voturilor primite de fiecare partid. Deputații sunt aleși pe o perioadă de câte 5 ani. În decembrie 2015 au avut loc alegeri prezidenţiale, câştigate de Partidul Popular, condus de James. A. Michel

Prim-ministru: Șeful statului este și șeful guvernului

Vice-președinte: Danny Faure

Ministru de externe: Joel Morgan

Partide şi grupări politice principale: Partidul Popular, (din care face parte şi actualul preşedinte), a câștigat 50,15%, la ultimele alegeri din 2015, urmat de partidul Naţional din Seychelles (Wavel Ramkalawan) cu 49,85% (la o diferenţă de 193 de voturi).


Economia

Principalele ramuri producătoare de venit sunt agricultura şi turismul. Seychelles este renumită pentru exportul de scorţişoară, vanilie, nucă de cocos. Recent, datorită politicilor stimulative în domeniul turismului, ţara a primit un influx masiv de investiţii străine mai ales în domeniul imobiliar. PIB-ul a fost în 2011 de 2,245 miliarde USD, 11,700 USD per capita. În 2012 PIB-ul Republicii Seychelles s-a ridicat la 2,35 miliarde USD. Potrivit estimărilor analiştilor economici, PIB-ul Republicii Seychelles a crescut cu 3,2% în 2013 şi 4,3% la începutul anului 2014.


Relaţii internaţionale

Republica Seychelles face parte din Comisia Oceanului Indian, Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi Commonwealth., fiind membru ONU și a UA.

Ziua naţională: 29 iunie (în 1976 și-au declarat independența față de Marea Britanie)

ianuarie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice