Relaţii bilaterale

Republica AFRICA de SUD


Relaţii diplomatice

România şi Africa de Sud au stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă la 21 noiembrie 1991. Actualul ambasador al României la Pretoria este domnul Marius Constantin Borănescu. De asemenea, la Cape Town funcţionează un Consulat General al României.

În perioada 1991-1998 a funcţionat la Bucureşti o ambasadă sud-africană, condusă de un ambasador rezident. Guvernul sud-african a redeschis ambasada la Bucureşti în decembrie 2006, ceremonia inaugurării oficiale având loc ulterior, în luna martie 2008. După această dată a început procesul de acordare de vize şi alte prestaţii consulare. Ambasada Republicii Africa de Sud la București este condusă de domnul ambasador Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula.


Relaţii politice

Respectând recomandările ONU, România a evitat, o perioadă de timp, contactele oficiale cu Africa de Sud, condusă de guverne rasiste.

Procesul de normalizare după 1990 a relaţiilor dintre România şi Africa de Sud a fost marcat de vizite la nivel de şef de stat, precum şi pe linie parlamentară şi guvernamentală.

În perioada 19-21 octombrie 1993 a avut loc vizita oficială în Republica Africa de Sud a preşedintelui României, prilej cu care şefii celor două state au semnat Acordul de cooperare dintre România şi Republica Africa de Sud şi au fost finalizate diverse tranzacţii comerciale, iar în septembrie 2004, a avut loc vizita la Bucureşti a fostului vicepreşedinte – şi actual preşedinte - al Republicii Africa de Sud, Jacob Zuma. Preşedintele României a participat la Summit-ul Mondial pentru Dezvoltare Durabilă (Johannesburg, 2 sept. 2003).

Pe linie guvernamentală au avut loc următoarele vizite oficiale în Africa de Sud: ministrul român al afacerilor externe (1991), ministrul comerţului (1990), ministrul apărării naţionale (1994 şi 2003), ministrul tineretului şi sportului (2000), iar pe pe linie parlamentară – preşedintele Senatului (2002). În România, au efectuat vizite ministrul sud-african de externe (1990) şi adjunctul acestuia (1995, 2000, 2013), ministrul apărării (1993, 1997 şi 2002), miniştrii ordinii publice şi justiţiei (1997), ministrul serviciilor şi administraţiei publice, participant la cea de-a III-a Conferinţă a democraţiilor noi sau restaurate (septembrie 1997), preşedintele Consiliului Naţional al Provinciilor (2003) etc. Consultări politice bilaterale între cele două ministere ale afacerilor externe la nivel de secretari de stat/ministru adjunct, au avut loc la Bucureşti în 2004 şi 2012 şi la Pretoria în 2006.

La 29 noiembrie 2010, în marja lucrărilor celui de-al treilea Summit UE – Africa, de la Tripoli, Ministrul Afacerilor Externe al României, a avut o întrevedere cu omologul său din Africa de Sud, doamna Maite Nkoana-Mashabane, şi cu Ministrul Comerţului şi Industriei sud-african.

În contextul găzduirii de către Africa de Sud, la Durban, în perioada 28 noiembrie – 9 decembrie 2011, a celei de-a 17-a sesiuni a Conferinţei Părţilor (COP 17) la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC) şi a celei de-a 7-a sesiuni a Reuniunii Părţilor la Protocolul Kyoto (CMP 7), România a fost reprezentată de o delegaţie condusă de ministrul mediului şi pădurilor.

La 30 august 2012, în marja Congresului Internaţionalei Socialiste de la Cape Town, Prim-Ministrul României a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Africii de Sud, ocazie cu care s-a efectuat o analiză a stadiului şi perspectivelor relaţiilor bilaterale.

La Johannesburg, la ceremonia funeraliilor naţionale ale părintelui naţiunii sud-africane, Nelson Mandela (10.12.2013), delegaţia română a fost condusă de Prim Ministrul României.

La 09.09.2015, ministrul român al educaţiei şi cercetării a avut întâlniri cu miniştrii educaţiei universitare şi respectiv al cercetării din Africa de Sud, ocazie cu care au fost analizate relaţiile actuale în domeniu şi posibilităţi de dezvoltare ale acestora.


Colaborarea pe plan internaţional 

Guvernul Africii de Sud a solicitat, în mai multe rânduri, sprijinul României în susţinerea intereselor sale în unele probleme internaţionale, precum şi în reintegrarea sa în unele organizaţii internaţionale. Partea română a răspuns pozitiv la aceste demersuri.

În prezent, există o bună colaborare între delegaţiile celor două ţări în organizaţiile şi organismele internaţionale, inclusiv în susţinerea reciprocă a candidaturilor pentru funcţii în cadrul acestora.


Relaţii economice

Până în 1990, România nu a întreţinut relaţii comerciale directe cu Africa de Sud. Unele tranzacţii comerciale sporadice s-au derulat prin intermediari din terţe ţări.

După iniţierea contactelor oficiale directe, s-au încheiat o serie de documente juridice, precum: Acordul comercial – 1990, Acordul de cooperare economică –1993, Acordul privind evitarea dublei impuneri – 1993, Înţelegerea privind desfiinţarea vizelor pentru paşapoartele diplomatice şi de serviciu – 1995, Acordul de cooperare între Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Federaţia Camerelor de Comerţ din Republica Africa de Sud – 1991 etc.), iar în 1994 a fost semnat Memorandumul privind statutul Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică şi tehnică.

Din 2009, au avut loc, în Africa de Sud, vizite anuale ale unor misiuni economice româneşti  în vederea impulsionării relaţiilor comerciale şi economice.

Operatorii economici din cele două ţări au participat la târgurile internaţionale anuale organizate în România (TIB şi TIBCO) şi în Africa de Sud (SAITEX). România a participat, în 2012, la nivel de pavilion naţional, la târgul Africa Aerospace&Defence desfăşurat la Pretoria.


Relaţii culturale

Între universităţile româneşti (Babeş Bolyai Cluj Napoca, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea Bucureşti) şi cele sud-africane (Universitatea Pretoria, Universitatea Stellenbosch) s-au semnat sau sunt în curs de negociere memorandumuri de colaborare.

Relaţiile culturale româno-sud-africane s-au concretizat în schimbul de vizite ale unor formaţii artistice, realizarea de expoziţii ale unor artişti plastici români în Africa de Sud.

Pe linie sportivă, au avut loc frecvente contacte între federaţiile de specialitate din cele două ţări în diferite discipline (gimnastică, rugby, atletism, tenis şi nataţie), concretizate prin întreceri sportive, antrenamente comune şi acordarea de asistenţă de către antrenori români, pe bază de contract.


Menţiuni speciale

Cetăţenii Republicii Africa de Sud deţinători de paşapoarte simple au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul României. Cetăţenii români deţinători de paşapoarte simple au nevoie de viză pentru a călători în Republica Africa de Sud.

La 23 noiembrie 1995 a fost semnată o înţelegere privind acordarea reciprocă de facilităţi în materie de vize pentru deţinătorii de paşapoarte diplomatice şi oficiale.

În Africa de Sud se află cca. 1000 de cetăţeni originari din România.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice