Relaţii bilaterale

Republica SOMALIA


Denumirea oficială: Republica Federală Somalia/ Federal Republic of Somalia

Denumirea scurtă:Somalia

Denumirea locală: Jamhuuriyadda Federaalka Soomaaliya

 

Scurt istoric

Ocupat de arabi în secolul VII, teritoriul actual al Somaliei a fost ulterior obiectul disputei dintre Portugalia, Anglia, Franţa şi Italia. În 1886, Anglia a instituit protectoratul asupra părţii de nord, iar în 1899 Italia a obţinut protectoratul asupra sudului. La 1 iulie 1960 s-a creat Republica Somalia, prin unificarea teritoriilor somaleze aflate sub administraţie italiană şi britanică.

La 21 octombrie 1969, în urma unei lovituri de stat, puterea a fost preluată de generalul Mohamed Siad Barre, care a proclamat Republica Democratică Somalia. În 1977 a început un război civil, iniţiat de mişcările de opoziţie formate din clanuri rivale.

Confruntările armate şi escaladarea violenţelor a determinat prăbuşirea regimului Barre în ianuarie 1991. În consecință, ONU a trimis forţe de menţinere a păcii, care au activat între 1993 şi 1995, fără a se fi ajuns însă la o soluţionarea conflictului.

În 2004 au fost create Instituţiile Federale de Tranziţie cu un mandat de cinci ani, prelungit până în 2011, când au fost organizate alegeri parlamentare. Guvernul somalez s-a angajat să finalizeze procesul de tranziţie până la sfârşitul lunii august 2012 în baza programului/foaie de parcurs. Documentul prevedea reconcilierea internă, finalizarea textului Constituţiei, buna guvernare şi asigurarea securitatății.

Somalia se confruntă, din 1991, cu instabilitate politică şi criză de securitate cronică, cauzată de ofensiva grupării islamice Al-Shabaab. Insurgenţa controlează majoritatea sud-estului Somaliei de unde organizează atacuri teroriste.

Tendinţele separatiste din regiunea Somaliland, fenomenul pirateriei (regiunea Puntland), precum şi criza alimentară de proporţii afectează segmente importante ale populaţie.

Guvernul de tranziţie, cu sprijinul AMISOM, a recâştigat controlul asupra capitalei Mogadishu, în 2011.

Localizare: Este situată în Cornul Africii, învecinandu-se cu Golful Aden la nord, cu Etiopia la vest, Dijbouti la nord-vest, Keya la sud-vest și cu Oceanul Indian la sud. Are cea mai lungă linie de coastă de pe continent.

Suprafaţa şi diviziunile teritoriale: 637.657 kmp, împărţită în 18 regiuni

Populaţia: 11,4 milioane de locuitori, dintre care somali – 85%; bantu, arabi şi alte etnii – 15%.

Capitala: Mogadiscio. Alte orașe: Beledweyne, Kismaayo, Baidoa, Merca, Hargeisa, Berbera.

Moneda: șiling somalez

Limba oficială: Somali. De asemenea, sunt folosite: araba, italiana şi engleza

Ziua naţională: 1 iulie, crearea Republicii Somalia

Religia: Islam

Simboluri naționale

Drapel: o stea cu cinci colturi de culoare albă pe un fundal albastru deschis

Link-uri utile:

Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale: http://www.mfa.somaligov.net/

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice