Relaţii bilaterale

Republica SUDAN


Denumire oficială: Republica Sudanului

Denumire scurtă: Sudan

Denumire locală: Jumhūrīyat as-Sūdān

 

Scurt istoric

Republica Sudanului şi-a proclamat independenţa la 1 ianuarie 1956, încheindu-se astfel condominiul anglo-egiptean instituit în 1899. Au urmat două războaie civile (1956-1972 şi 1983-2005) între Nord (locuit de populaţie de origine arabă) şi Sud (populaţie de origine africană). În ianuarie 2005 a fost semnat Acordul Cuprinzător de Pace între Nord şi Sud. Documentul prevede acordarea autonomiei sudului Sudanului şi organizarea, după cinci ani, a unui referendum privind independenţa acestei regiuni. La 9 iulie 2011, după Referendumul desfăşurat în februarie 2011, Sudul şi-a proclamat independenţa, Republica Sudanul de Sud devenind al 193-lea stat membru al ONU.

Relaţia dintre Sudan şi Sudanul de Sud este caracterizată de menţinerea pe agenda bilaterală a unor probleme nerezolvate care se referă, în special la: delimitarea frontierei, stabilirea zonei tampon, eliminarea sprijinului acordat insurgenţei armate din cealaltă ţar şi exploatarea resurselor naturale. Evoluţia negocierilor este pozitivă, ambele părţi arborând, însă, o atitudine prudență şi un optimism moderat.

În februarie 2003 a izbucnit conflictul din Darfur (vestul Sudanului), când grupuri înarmate s-au opus guvernului de la Khartoum. În august 2007, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat trimiterea în Darfur a misiunii comune pentru menţinerea păcii, a ONU şi Uniunii Africane (UNAMID). Incidentul din octombrie 2014, în legătură cu presupusul viol în masă a 200 de femei de către armata sudaneză, eveniment asupra căruia au fost formulate numeroase declaraţii contradictorii, însă lipsit de o investigaţie neutră a comunităţii internaţionale, a făcut ca Guvernul Sudanului să hotărască încheierea UMAMID. În prezent, între cele două instituţii au loc negocieri pentru identificarea unei strategii de încheiere a UNAMID.

Localizare: Sudanul este situate in nord-estul Africii și se învecinează cu Egipt, Libia, Ciad, Republica Central Africană, Sudanul de Sud, Etiopia și Eritrea. La est are deschidere la Marea Roșie

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 1,861,484km², împărţită în 18 de state.

Populaţia: 36,7 milioane de locuitori, locul 35 în lume, 3 în lumea arabă şi 9 în Africa. Majoritatea populaţiei este de origină arabă aproximativ 70% şi africană.

Capitala: Khartoum. Alte orașe: Nyala, Port Sudan, Wad Madani, Kadugli, El Fasher şi El Obeid.

Moneda: Lira sudaneză

Limbi Oficiale: Araba. În administraţie şi în afaceri, pentru comunicarea cu cetăţenii străini, se foloseşte şi limba engleză.

Ziua națională: 1 ianuarie, ziua independenței

Religia: Islam, cu o mica parte din populație de religie creștină

Forma de guvernământ: Republică prezidenţială

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice