Relaţii bilaterale

Republica SUDAN

Denumire oficială: Republica Sudanului (Jumhūrīyat as-Sūdān – în arabă; Republic of the Sudan, în engleză).

Scurt istoric: Republica Sudanului şi-a proclamat independenţa la 1 ianuarie 1956, încheindu-se astfel condominiul anglo-egiptean instituit în 1899. Au urmat două războaie civile (1956-1972 şi 1983-2005) între Nord (locuit de populaţie de origine arabă) şi Sud (populaţie de origine africană). În ianuarie 2005 a fost semnat Acordul Cuprinzător de Pace între Nord şi Sud. Documentul prevede acordarea autonomiei Sudului Sudanului şi organizarea, după cinci ani, a unui referendum privind independenţa acestei regiuni. La 9 iulie 2011, după Referendumul desfăşurat în februarie 2011, Sudul şi-a proclamat independenţa, Republica Sudanul de Sud devenind al 193-lea stat membru al ONU.

Relaţia dintre Sudan şi Sudanul de Sud este caracterizată de menţinerea pe agenda bilaterală a unor probleme nerezolvate care se referă, în special la: delimitarea frontierei, stabilirea zonei tampon, eliminarea sprijinului acordat insurgenţei armate din cealaltă ţar şi exploatarea resurselor naturale. Evoluţia negocierilor este pozitivă, ambele părţi arborând, însă, o atitudine prudentă şi un optimism moderat.

În februarie 2003 a izbucnit conflictul din Darfur (vestul Sudanului), când grupuri înarmate s-au opus guvernului de la Khartoum. În august 2007, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat trimiterea în Darfur a misiunii comune pentru menţinerea păcii, a ONU şi Uniunii Africane (UNAMID). Incidentul din octombrie 2014, în legătură cu presupusul viol în masă asupra a 200 de femei de către armata sudaneză, eveniment asupra căruia au fost formulate numeroase declaraţii contradictorii, în absenţa unei investigaţii neutre a comunităţii internaţionale, a făcut ca Guvernul Sudanului să hotărască încheierea UMAMID. În prezent, între cele două instituţii, au loc negocieri pentru identificarea unei strategii de încheiere a UNAMID.

Capitala şi principalele oraşe: Khartoum, Nyala, Port Sudan, Wad Madani, Kadugli, El Fasher şi El Obeid.

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 1.886.068 km², împărţită în 15 de state.

Populaţia: 37,3 mil. de locuitori (estimări 2014), locul 35 în lume, 3 în lumea arabă şi 9 în Africa. Majoritatea populaţiei este de origină arabă aproximativ 70% şi africană. Din punct de vedere confesional, 96,7% sunt musulmani, 3% creştini şi 0,3% credinţe locale tradiţionale.

Limba oficială este arabă. În administraţie şi în afaceri, pentru comunicarea cu cetăţenii străini, se foloseşte şi limba engleză.

Ziua naţională: 1 ianuarie, proclamarea independenţei (1956)

Forma de guvernământ: republică prezidenţială

Situaţia politică internă: Partidul Congresului Naţional are 323 de locuri din cele 450 ale Adunării Naţionale şi  se află a putere din 1989. Preşedintele Omar Hassan Ahmad Al Bashir, este şi şef al guvernului. Ocupă această funcţie din octombrie 1993, însă, potrivit Constituţiei provizorii din 2005 a fost ales prima oară în funcţie 2010, cu 68,2% din voturi. Ministrul Afacerilor Externe este Ali Ahmed Karti.

În aprilie 2015 sunt programate alegeri generale şi prezidenţiale.

Parlamentul este bicameral: Adunarea Naţională (Camera superioară) cu 450 de locuri şi Consiliul Statelor (Camera inferioară), cu 50 de locuri.

Martie 2015 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice