Relaţii bilaterale

Regatul SWAZILAND


Denumirea oficială: REGATUL SWAZILAND

Localizare: Se învecinează la sud, nord şi vest cu Africa de Sud şi la est cu Mozambicul;

Suprafaţa: 17.364 kmp

Populaţia: 1.403.362 (Iulie 2013)

Grupuri etnice: swazi

Culte: 83% sunt creştini (neo-protestanţi, urmaţi de catolici), 0,95% musulmani.

Capitala: Mbabane ( şi a doua, Lobamba – capitala legislativă şi sediul familiei regale)

Împărţire administrativă: Swaziland este împărţit în patru districte Hhohho, Lubombo, Manzini, Shiselweni;

Moneda: lilangeni

Limba oficială: swazi şi engleză

Scurt istoric: Locuitorii originari sunt de etnie khoisan, compoziţia etnică schimbându-se total în urma marii migraţii Bantu din zona Marilor Lacuri. Numele ţării derivă de la numele primului rege Mswati I. Deşi printr-o Convenţie, în 1881, Marea Britanie a recunoscut independenţa Swaziland-ului, totuşi administrarea ţării a fost încredinţată Africii de Sud. Regatul Swaziland a devenit independent la 6 septembrie 1968 (faţă de Regatul Unit al Marii Britanii).

Formă de guvernământ: Declarată monarhie constituţională, totuși potrivit marii majorităţi a analiştilor actualul regim pare a fi, de fapt, o monarhie absolutistă;

Şeful statului: Regele Mswati al III-lea

Parlamentul (Libandla): bicameral, compus din Senat (30 de membri, din care 20 sunt numiţi de rege) şi Casa Adunării (65 membri aleşi pe 5 ani, din care 10 sunt numiţi de rege, iar restul de Casa Adunării). Alegerile din 2008 au fost puternic contestate inclusiv de observatorii internaţionali. La 20 septembrie 2013 au avut loc noi alegeri (cel de-al doilea scrutin după adoptarea unei noi constituţii în 2005). Potrivit legii electorale din Swaziland candidaţii participă la alegeri în nume propriu, nu ca reprezentanţi ai partidelor politice. Orice act al Parlamentului trebuie aprobat de rege pentru a intra în vigoare.

Prim-ministru: Barnabas Sibusiso Dlamini

Ministrul afacerilor externe: Chief Mgwagwa Gamedze

Partide şi grupări politice principale: Congresul Naţional Eliberator „Ngwane”, Mişcarea Populară Unită Democratică (PUDEMO), Partidul Comunist din Swaziland;

Economia: Economia Swazilandului este diversificată, agricultura, fondul forestier şi minele reprezentând 13% din PIB, produsele textile şi prelucrarea zahărului reprezentând 37% din PIB, serviciile constituind 50% din PIB; cu toate acestea agricultura este de subzistenţă, fiind caracterizată de productivitate foarte scăzută; economia Swaziland-ului este dependentă de cea a Africii de Sud de unde importă 90% din produse şi unde exportă 70% din valoarea totală a acestuia. Fiind membru al SACU (South African Customs Union), 70% din veniturile statului se datorează taxelor şi redevenţelor aferente acestui format. Swaziland beneficiază de prevederile AGOA (African Growth Opportunity Act) prin care îşi exportă mărfurile în SUA în regim duty free. Uniunea Europeană este de asemenea un partener comercial important al Swaziland-ului care exportă în spaţiul comunitar cantităţi semnificative de zahăr. Reducerea drastică a veniturilor provenind din taxe şi redevenţe aferente SACU a determinat o criză de lichidităţi majoră. Astfel, în 2011, autorităţile din Swaziland au solicitat Africii de Sud un împrumut (s-a agreat cifra de 355 milioane de USD) pentru redresarea finanţelor statului. Africa de Sud s-a declarat în favoarea acordării acestui împrumut, dar cu îndeplinirea de către monarhul de la Mbabane a unor condiţii privind democratizarea ţării. În ianuarie 2013 ministrul de finanţe al Swaziland-ului a anunţat că întrucât veniturile aferente prezenţei în SACU s-au majorat în 2012, regatul nu mai are nevoie de împrumutul sud-african. În 2012, creşterea economică a Swazilandului a rămas una dintre cele mai mici în Africa Sub-sahariană în pofida veniturilor din taxe şi redevenţe SACU. Potrivit estimărilor în anul 2013 situaţia fiscală a început să înregistreze un posibil trend pozitiv, deşi sunt necesare reforme structurale, în condiţiile în care cca. 29% din forţa de muncă este afectată de şomaj.

Starea de sănătate a populaţiei: Potrivit estimărilor CIA din 2012, Regatul Swaziland are rata cea mai înaltă de contaminare cu virusul HIV din lume, cca. 26% din populaţia adultă fiind infectată cu acest virus.

Principalele oraşe: Mbabane, Manzini, Matsapha

Relaţii internaţionale: Regatul Swaziland este membru în ONU, Commonwealth, Uniunea Africană, COMESA (Common Market for Eastern and Southern Africa), SADC (South African Development Community), SACU (South African Customs Union).

 Ziua naţională: 6 septembrie 1968

ianuarie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice