Relaţii bilaterale

Regatul ESWATINI (SWAZILAND)


Denumirea oficială: Regatul ESWATINI

Denumirea scurtă: ESWATINI

Denumirea locală: Umbuso weSwatini

 

Scurt istoric

Locuitorii originari sunt de etnie khoisan, compoziţia etnică schimbându-se total în urma marii migraţii Bantu din zona Marilor Lacuri. Numele ţării derivă de la numele primului rege Mswati I.

Deşi printr-o Convenţie, în 1881, Marea Britanie a conferit autonomie Eswatini, administrarea ţării a fost încredinţată Africii de Sud, iar Regatul Eswatini a devenit independent abia la 6 septembrie 1968 (faţă de Regatul Unit al Marii Britanii).

Revolte ale studenților și muncitorilor în anii 1990 au pus presiune asupra regelui Mswati al III-lea, ultimul rege absolutist al Africii. Acesta a fost nevoit sa permit reforme politice și instituirea demucrației. Cu toate acestea, ultimii ani nu au mai cunoscut nici un progres în acest sens. În constituția adoptată în 2006 nu se acordă statut legal partidelor politice, drept pentru care situația legalității lor este încă neclară.

Localizare: Se învecinează la sud, nord şi vest cu Africa de Sud şi la est cu Mozambic.

Suprafaţa: 17.364 kmp

Populaţie: 1,451,428 (Iulie 2016), cu 97% din populație de origine africană și 3% de origine europeană

Capitala legislativă și sediul familiei regale: Lobamba

Capitala administrativă: Mbabane

Moneda: Lilangen

Limbi oficiale: engleza, folosită la nivelul afacerilor de stat, swazi

Ziua naţională: 6 septembrie, independența față de Regatul Marii Britanii

Religia: Creștinism (90% din populație), Islam (2%), alte religii (8%)

Formă de guvernământ: Declarată monarhie constituţională, totuși potrivit marii majorităţi a analiştilor, actualul regim pare a fi, de fapt, o monarhie absolutistă;

Împărţire administrativă: Eswatini este împărţit în patru districte Hhohho, Lubombo, Manzini, Shiselweni;

 

Economia

Economia Eswatini este diversificată, agricultura, fondul forestier şi minele reprezentând 13% din PIB, produsele textile şi prelucrarea zahărului reprezentând 37% din PIB, serviciile constituind 50% din PIB; cu toate acestea agricultura este de subzistenţă, fiind caracterizată de productivitate foarte scăzută; economia Eswatini este dependentă de cea a Africii de Sud de unde importă 90% din produse şi unde exportă 70% din valoarea totală a acestuia. Fiind membru al SACU (South African Customs Union), 70% din veniturile statului se datorează taxelor şi redevenţelor aferente acestui format. Swaziland beneficiază de prevederile AGOA (African Growth Opportunity Act) prin care îşi exportă mărfurile în SUA în regim duty free. Uniunea Europeană este de asemenea un partener comercial important al Eswatini care exportă în spaţiul comunitar cantităţi semnificative de zahăr. Reducerea drastică a veniturilor provenind din taxe şi redevenţe aferente SACU a determinat o criză de lichidităţi majoră. Astfel, în 2011, autorităţile din Eswatini au solicitat Africii de Sud un împrumut (s-a agreat cifra de 355 milioane de USD) pentru redresarea finanţelor statului. Africa de Sud s-a declarat în favoarea acordării acestui împrumut, dar cu îndeplinirea de către monarhul de la Mbabane a unor condiţii privind democratizarea ţării. În ianuarie 2013 ministrul de finanţe al Eswatini a anunţat că întrucât veniturile aferente prezenţei în SACU s-au majorat în 2012, regatul nu mai are nevoie de împrumutul sud-african. În 2012, creşterea economică a Eswatini a rămas una dintre cele mai mici în Africa Sub-sahariană în pofida veniturilor din taxe şi redevenţe SACU. Potrivit estimărilor în anul 2013 situaţia fiscală a început să înregistreze un posibil trend pozitiv, deşi sunt necesare reforme structurale, în condiţiile în care cca. 29% din forţa de muncă este afectată de şomaj.

Starea de sănătate a populaţiei: Potrivit estimărilor CIA din 2012, Regatul Eswatini are rata cea mai înaltă de contaminare cu virusul HIV din lume, cca. 26% din populaţia adultă fiind infectată cu acest virus.

Relaţii internaţionale: Regatul Eswatini este membru în ONU, Commonwealth, Uniunea Africană, COMESA (Common Market for Eastern and Southern Africa), SADC (South African Development Community), SACU (South African Customs Union).

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice