Relaţii bilaterale

SFÂNTUL SCAUN

Denumire oficială: Sancta Sedes, La Santa Sede
 

Scurt istoric

Sfântul Scaun este o entitate recunoscută în raporturile internaţionale, cu autoritate spirituală şi universală, subiect suveran de drept internaţional, de caracter religios şi moral.

Subiectul care intră în contact cu alţi actori ai vieţii internaţionale este Sfântul Scaun, nu Biserica Catolică în calitate de comunitate de credincioşi şi nici Statul Cetăţii Vaticanului.

Contactul între Sfântul Scaun şi comunitatea internaţională s-a născut într-un context eclesiastic, cu ocazia conciliilor ecumenice din Evul Mediu timpuriu, când Papii nu dispuneau, încă, de o adevărată putere temporală. În perioada 1870-1929, perioada în care Papii nu mai dispuneau de suveranitate temporală, aceştia au continuat să exercite funcţia suverană de acreditare de reprezentanţi pontificali în statele europene ale timpului.

Statul Pontifical este numele unei entităţi statale istorice, adoptat de teritoriile supuse puterii temporale a papilor. A început să se configureze încă din epoca bizantină (sec. VII), transformându-se încetul cu încetul într-unul dintre organismele politice cele mai influente şi prestigioase din Europa. După mai bine de o mie de ani de existenţă, Statul Pontifical s-a destrămat în anul 1870, odată cu anexarea ultimelor sale teritorii la Regatul Italiei.

Statul Cetăţii Vaticanului a luat naştere în urma Acordurilor de la Palatul Laterano încheiate între Sfântul Scaun şi Italia la 11 februarie 1929.

Cetatea Vaticanului asigură o bază fizică/teritorială minimă Sfântului Scaun. Situată în partea de vest a Romei (Vaticanus Ager), cuprinde Bazilica Sf. Petru, palatele şi grădinile Vaticanului (0,44 hectare şi aproximativ 800 rezidenţi). Cetăţenia se dobândeşte aproape exclusiv pe baza unui jus officii, fără a fi legată direct de prezenţa pe teritoriu. Sub jurisdicţia Vaticanului se mai află şi alte proprietăţi, atât în Roma, cât şi în alte locuri din Italia, astfel încât autoritatea efectivă a Statului Vatican se exercită pe 142 km2. Piaţa Sf. Petru este supusă dreptului internaţional, trebuind să fie permanent accesibilă publicului; ea se află sub paza poliţiei italiene.

Sursele principale ale bugetului Vaticanului sunt: veniturile din patrimoniul mobiliar şi imobiliar; veniturile guvernatorului Cetăţii Vaticanului (bilete pentru muzee si galerii, timbre, monezi etc.); "obolul Sfântului Petru", care este adunat în toate bisericile la 29 iunie; colecte şi oferte diferite etc.

Întregul Stat al Cetăţii Vaticanului este înscris, la cererea sa, din ianuarie 1960, în Registrul internaţional al bunurilor culturale sub protecţie specială, creat prin Convenţia internaţională asupra protecţiei bunurilor culturale, semnată la Haga, la 14 mai 1954.

Sfântul Scaun are relaţii diplomatice cu Uniunea Europeană (UE), este observator permanent pe lângă Naţiunile Unite, este membru sau observator în multe alte organizaţii internaţionale, precum Consiliul Europei, OSCE, OSA, OUA etc.

Capitala şi principalele oraşe: Città del Vaticano/Cetatea Vaticanului.

Suprafaţa şi diviziunile teritoriale: Statul Cetăţii Vaticanului are o suprafaţă de 0,44 km².

Populaţia: Statul Cetăţii Vaticanului - 801 locuitori (2016), de religie catolică.

Limba oficială: latină, italiană.

Ziua naţională: 13 martie (data alegerii actualului Suveran Pontif).

Forma de guvernământ: monarhie absolută electivă pe viaţă.

Situaţia politică internă: Sfântul Scaun, ca entitate recunoscută în raporturile internaţionale, subiect suveran de drept internaţional, înseamnă în esenţă Suveranul Pontif şi Curia Romană.

Papa este conducătorul absolut al Sfântului Scaun. Ales pe viaţă, actualul Suveran Pontif este Papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio).

Curia Romană reprezintă ansamblul instituţiilor care conduc activităţile Sfântului Scaun atât în domeniul ecleziastic, cât şi în cel politic. Având în vedere particularităţile care decurg din această situaţie, coordonarea afacerilor religioase şi a celor administrativ-statale – “guvernarea” Sfântului Scaun - este asigurată de Secretariatul de Stat, a cărui activitate este completată de următoarele instituţii: Congregaţiile apostolice, Consiliile Pontificale, Tribunalele, Prefectura Casei Pontificale şi alte organisme.

  • Secretar de Stat (prim-ministru) – Card. Pietro Parolin
  • Secretar pentru Raporturile cu Statele (ministru de externe) – Mons. Paul Richard Gallagher 

 

Legături către principalele site-uri oficiale:

 

Direcţia Europa Occidentală - Europa Centrală, octombrie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice