Relaţii bilaterale

Regatul SUEDIEI


Prezentare generală

Relaţiile româno-suedeze sunt foarte bune, bazate pe o strânsă cooperare la nivel european, în domenii de interes comun precum energia, mediul sau Vecinătatea Estică.  

Suedia a susţinut constant, la toate nivelele politico-decizionale (Guvern, Parlament) obiectivul României de integrare în UE în 2007. A fost prima ţară scandinavă care a ratificat Tratatul de Aderare al României şi Bulgariei la UE. De asemenea, a liberalizat piaţa forţei de muncă din Suedia pentru cetăţenii români, încă de la 1 ianuarie 2007.

Primele relaţii româno-suedeze datează din secolul al XVI-lea, domnitorii Moldovei având frecvente contacte cu regii suedezi. Ca urmare a înfrângerii de la Poltava, 1709, Regele Carl al-XII-lea al Suediei a petrecut aproape cinci ani la Bender / Tighina (în prezent Republica Moldova), timp în care a avut numeroase contacte cu domnitorii de atunci ai Moldovei şi Ţării Româneşti (Dimitrie Cantemir şi Nicolae Mavrocordat, respectiv Constantin Brâncoveanu şi Ştefan Cantacuzino).

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mai ales după Războiul de Independenţă a României, s-au înfiinţat mai multe consulate suedeze în ţara noastră (Brăila, consulat 1852; Galaţi, viceconsulat-1851-consulat din 1893; Bucureşti, viceconsulat-1852-consulat general din 1907; Constanţa, viceconsulat-1880), precum şi consulate româneşti în Suedia (Stockholm, consulat general onorific - 6 martie 1880; Göteborg, consulat onorific-19 decembrie 1889 şi Malmö, consulat onorific - 12 decembrie 1901).


Reprezentare diplomatică 

Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost stabilite, la rang de legaţie, la 1 noiembrie 1916, data înfiinţării Legaţiei României la Stockholm şi ridicate la rang de ambasadă la data de 31 ianuarie 1964.

De menţionat că pe perioada celui de-al II-lea Război Mondial, Suedia a reprezentat interesele româneşti în Marea Britanie (de la 15 februarie 1941); SUA (din decembrie 1941); Brazilia (din aprilie 1942) şi Argentina (din martie 1944), prin legaţiile suedeze din ţările respective şi în Hong-Kong (din iunie 1941) şi Beirut (din iulie 1941) prin consulatele suedeze.

Misiuni ale României:

  • Ambasada României în Suedia: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Excelenţa Sa domnul Iulian Buga.
  • Consulatul Onorific al României la Uppsala: consul onorific, domnul Billy Johannson, Uppsala;
  • Consulatul Onorific al României la Malmö: consul onorific, domnul Vasile Gămălan;
  • Consulatul Onorific al României la Visby: consul onorific, domnul André Paul Constantin Lahovary;
  • Consulatul Onorific al României la Sölvesborg: consul onorific, doamna Olivia Costea.

Misiuni în România:

  • Ambasada Suediei în România: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Excelenţa Sa doamna Anne Margareta Anneli Lindahl Kenny, şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 2 septembrie 2014.
  • Consulatul Onorific al Regatului Suediei la Timişoara: consul onorific domnul Nicolae Petrov.


Cooperare economică

În conformitate cu statutul României de membru al UE, relaţiile comerciale sunt complet liberalizate între România şi Suedia.

Suedia este un partener comercial important pentru România, situându-se în mod constant în topul principalelor ţări de destinaţie a produselor româneşti, respectiv de provenienţă a mărfurilor pentru piaţa românească şi printre primii 20 investitori străini după valoarea capitalului investit. Principalul obiectiv economic al României în relaţia bilaterală îl constituie menţinerea soldului pozitiv al balanţei comerciale şi atragerea de investiţii în România (proiecte de cooperare), în special în domeniul energetic şi în alte domenii generatoare de exporturi.

Companiile suedeze au devenit mult mai interesate de România în perioada de după aderarea la UE.

La 31 mai 2016, erau înregistrate, în România 1.420 societăți comerciale cu participare suedeză de capital. Suedia este pe locul 20 în topul investitorilor străini din România.

Evoluţia schimburilor comerciale româno-suedeze: la 31 martie 2016, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale a fost 238,74 milioane de euro. Valoarea exporturilor româneşti în Suedia se ridica la nivelul de 138,30 milioane de euro, în creștere cu 17,93% față de aceeași perioadă a anului 2015. Valoarea importurilor se ridica la nivelul de 100,44 milioane de euro, în creștere cu 16,37% față de aceeași perioadă a anului 2015. 

În luna mai 2013, a fost înfiinţată Camera de Comerţ Suedia-România (SweRom).


Cultură şi educaţie

În octombrie 2011, a avut loc deschiderea oficială a activităţii Lectoratului de limbă, cultură şi civilizaţie românească, din cadrul Universităţii din Lund, cea mai veche universitate din Suedia şi printre primele 100 de universităţi din lume.


Comunitatea românească

Comunitatea românească din Suedia este estimată la cca. 30.000 de persoane. În ceea ce priveşte repartiţia teritorială, aceasta respectă densitatea de populaţie a Suediei, comunităţile de români fiind mai numeroase în zona capitalei şi în sudul ţării şi mai rare în partea de nord. Având în vedere că legislaţia suedeză nu face diferenţa între cetăţenie şi naţionalitate şi că, până în anul 2001, dubla cetăţenie nu era permisă de cadrul legal existent în Suedia, un număr important al suedezilor de origine română nu sunt incluşi ca atare în statistici. Singura cifră disponibilă se referă la cetăţenii suedezi născuţi în străinătate (19.741 pentru România, în 2010, conform anuarelor statistice).

Episcopia Europei de Nord: Crearea Episcopiei Europei de Nord şi numirea, în luna iulie 2008, a primului Episcop al Europei de Nord, Preasfinţitul Macarie Drăgoi, a condus la coagularea mai accentuată a comunităţii româneşti din Suedia în jurul parohiilor deja existente şi a celor nou create. În prezent, există 17 parohii organizate, precum şi o parohie în curs de organizare (la Helsingborg). Dintre parohiile organizate, au întreprins demersuri de construire a unor noi biserici româneşti cele de la Sölvesborg şi Bredäng (Stockholm). La 5 octombrie 2011, Parohia Ortodoxă Română "Adormirea Maicii Domnului" din Bredäng a aniversat 25 de ani de la înfiinţare.


Condiţii de muncă

Suedia a liberalizat piaţa muncii pentru cetăţenii români, la 1 ianuarie 2007, în acelaşi timp cu aderarea României la UE.

Mai multe informaţii privind condiţiile de muncă se găsesc pe site-ul Ambasadei României la Stockholm: http://stockholm.mae.ro/ şi al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă: http://www.anofm.ro/.

octombrie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice