Relaţii bilaterale

Regatul SUEDIEI


Prezentare generală

Primele relaţii româno-suedeze datează din secolul al XVI-lea, domnitorii Moldovei având frecvente contacte cu regii suedezi. Ca urmare a înfrângerii de la Poltava, din 709, Regele Carl al-XII-lea al Suediei a petrecut aproape cinci ani la Bender / Tighina (în prezent Republica Moldova), timp în care a avut numeroase contacte cu domnitorii de atunci ai Moldovei şi Ţării Româneşti (Dimitrie Cantemir şi Nicolae Mavrocordat, respectiv Constantin Brâncoveanu şi Ştefan Cantacuzino).

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mai ales după Războiul de Independenţă a României, s-au înfiinţat mai multe consulate suedeze în ţara noastră (Brăila, consulat 1852; Galaţi, viceconsulat – 1851 – consulat din 1893; Bucureşti, viceconsulat – 1852 – consulat general din 1907; Constanţa, viceconsulat – 1880), precum şi consulate româneşti în Suedia (Stockholm, consulat general onorific – 6 martie 1880; Göteborg, consulat onorific – 19 decembrie 1889 şi Malmö, consulat onorific – 12 decembrie 1901).

Suedia a susţinut constant, la toate nivelele politico-decizionale (Guvern, Parlament) obiectivul României de integrare în UE în 2007. A fost prima ţară scandinavă care a ratificat Tratatul de Aderare al României şi Bulgariei la UE. De asemenea, a liberalizat piaţa forţei de muncă din Suedia pentru cetăţenii români încă de la 1 ianuarie 2007.


Reprezentare diplomatică

Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost stabilite, la rang de legaţie, la 1 noiembrie 1916, data înfiinţării Legaţiei României la Stockholm şi ridicate la rang de ambasadă la data de 31 ianuarie 1964.

În perioada celui de-al II-lea Război Mondial, Suedia a reprezentat interesele româneşti în Marea Britanie (de la 15 februarie 1941); SUA (din decembrie 1941); Brazilia (din aprilie 1942) şi Argentina (din martie 1944), prin legaţiile suedeze din ţările respective şi în Hong-Kong (din iunie 1941) şi Beirut (din iulie 1941) prin consulatele suedeze.

Misiuni ale României:

  • Ambasada României în Suedia: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar: Iulian Buga (şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 15 octombrie 2015)
  • Consulatul Onorific al României la Uppsala: consul onorific Billy Johannson
  • Consulatul Onorific al României la Malmö: consul onorific Vasile Gămălan
  • Consulatul Onorific al României la Visby: consul onorific André Paul Constantin Lahovary
  • Consulatul Onorific al României la Sölvesborg: consul onorific Olivia Costea

Misiuni în România:

  • Ambasada Suediei în România: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar: Anne Margareta Anneli Lindahl Kenny (şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 2 septembrie 2014).
  • Consulatul Onorific al Regatului Suediei la Timişoara: consul onorific Nicolae Petrov
  • Consulatul Onorific al Regatului Suediei la Cluj-Napoca: consul onorific Carl Widell.


Cooperare economică

În conformitate cu statutul României de membru al UE, relaţiile comerciale sunt complet liberalizate între România şi Suedia.

Suedia este un partener comercial important pentru România, situându-se în mod constant în topul principalelor ţări de destinaţie a produselor româneşti, respectiv de provenienţă a mărfurilor pentru piaţa românească şi printre primii 20 investitori străini (după valoarea capitalului investit). Principalul obiectiv economic al României în relaţia bilaterală îl constituie menţinerea soldului pozitiv al balanţei comerciale şi atragerea de investiţii în România (proiecte de cooperare), în special în domeniul energetic şi în alte domenii generatoare de exporturi.

Companiile suedeze au devenit mult mai interesate de România în perioada de după aderarea la UE.

La 31.05.2017, valoarea schimburilor comerciale româno-suedeze a fost de 400,63 milioane euro, din care export 228,86 milioane euro şi import 171,51 milioane euro, soldul balanţei comerciale fiind pozitiv, de 57,35 milioane euro. Volumul schimburilor bilaterale în primele cinci luni ale anului 2017 a crescut cu 1,60% faţă de primele cinci luni ale anului 2016, din care exportul a scăzut cu 0,69%, iar importul a crescut cu 4,81%.

În anul 2016, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale a fost de 922,76 milioane euro, fiind înregistrată o creştere de 5,52% faţă de nivelul anului 2015. Exportul românesc a fost de 541,33 milioane euro, cu o creștere de 8,22% față de 2015.

La 31.07.2017, Suedia se situa pe locul 20 în rândul investitorilor străini din România, cu o valoare a capitalului social subscris de 250,71 milioane euro (0,59% din totalul investițiilor străine) în 1466 societăți comerciale (0,69% din totalul societăților cu capital străin). În luna mai 2013, a fost înfiinţată Camera de Comerţ Suedia-România (SweRom).


Cultură şi educaţie

În octombrie 2011 a avut loc deschiderea oficială a activităţii Lectoratului de limbă, cultură şi civilizaţie românească, din cadrul Universităţii din Lund, cea mai veche universitate din Suedia şi printre primele 100 de universităţi din lume.


Comunitatea românească

Comunitatea românească din Suedia este estimată la cca. 30.000 de persoane. În ceea ce priveşte repartiţia teritorială, aceasta respectă densitatea de populaţie a Suediei, comunităţile de români fiind mai numeroase în zona capitalei şi în sudul ţării şi mai rare în partea de nord. Având în vedere că legislaţia suedeză nu face diferenţa între cetăţenie şi naţionalitate şi că, până în anul 2001, dubla cetăţenie nu era permisă de cadrul legal existent în Suedia, un număr important al suedezilor de origine română nu sunt incluşi ca atare în statistici. Singura cifră disponibilă se referă la cetăţenii suedezi născuţi în străinătate (19.741 pentru România, în 2010, conform anuarelor statistice).

Episcopia Europei de Nord: Crearea Episcopiei Europei de Nord şi numirea, în luna iulie 2008, a primului Episcop al Europei de Nord, Preasfinţitul Macarie Drăgoi, a condus la coagularea mai accentuată a comunităţii româneşti din Suedia în jurul parohiilor deja existente şi a celor nou create. În prezent, există 17 parohii organizate, precum şi o parohie în curs de organizare (la Helsingborg). Dintre parohiile organizate, au întreprins demersuri de construire a unor noi biserici româneşti cele de la Sölvesborg şi Bredäng (Stockholm). La 5 octombrie 2011, Parohia Ortodoxă Română "Adormirea Maicii Domnului" din Bredäng a aniversat 25 de ani de la înfiinţare.

Suedia a liberalizat piaţa muncii pentru cetăţenii români, la 1 ianuarie 2007, în acelaşi timp cu aderarea României la UE.

Mai multe informaţii privind condiţiile de muncă se găsesc pe site-ul Ambasadei României la Stockholm: http://stockholm.mae.ro/ şi al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă: http://www.anofm.ro/.

Decembrie 2017

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice