Relaţii bilaterale

Regatul Unit al MARII BRITANII şi al IRLANDEI de NORD


Denumire oficială: Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland).

Capitala şi principalele oraşe: Londra (capitala), Birmingham, Manchester, Liverpool, Leeds, Glasgow, Edinburgh.

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 244.110 km². Teritoriul este divizat în 9 regiuni, împărţite în 47 de comitate.

Populaţia: 63,5 milioane locuitori 

Limba oficială: engleza 

Ziua naţională: ziua oficială de naştere a Reginei, sărbătorită, prin tradiţie, în cea de a doua sâmbătă a lunii iunie.

Religie: creştini (anglicani, romano-catolici, presbiterieni, metodişti) 71.6%, musulmani 2.7%, hinduşi 1%, alte confesiuni 1.6%, confesiune nespecificată sau  fără o anumtă confesiune 23.1% (estimare din 2001).

Monedă naţională: lira sterlină (GBP); 1 Pound =100 pence.

Prefix telefonic internaţional: + 44


Scurt istoric: După invazia normandă din secolul X, Regatul Angliei s-a extins în mod constant, cucerind regatele învecinate de pe insulele britanice.  La 1 mai 1707 s-a format Regatul Marii Britanii, prin uniunea politică între regatele Angliei și Scoției. În secolul XVIII, Marea Britanie a jucat un rol important în dezvoltarea ideii occidentale de sistem parlamentar, iar Revoluția Industrială a transformat profund țara ducând la formarea și creșterea Imperiului Britanic, care în secolul XIX și începutul secolului XX era principală putere economică și navală mondială. Deși putere învingătoare în ambele războaie mondială, puterea economică și militară a Marii Britanii a avut de suferit.

Regatul Unit este membru al Commonwealth, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, și membru al NATO. Din 1973 este membru al Comunității Europene/Uniunea Europeană, fără a adera la zona euro. În urma referendum-ului din 23 iunie 2016, populația Marii Britanii a optat pentru ieșirea UK din UE (Brexit).


Informații politice

Forma de guvernământ: Monarhie constituțională ereditară

Şeful statului: Regina Elisabeta II: încoronată la 6 februarie 1952

Prim-ministru: Theresa May (din 13 iulie 2016)

Ministrul afacerilor externe: Boris Johnson (din 13 iulie 2016)

Situația politică internă: Guvernul britanic este monocolor, constituit din Partidul Conservator. Opoziția este reprezentată de Partidul Laburist.

Parlamentul: Parlamentul britanic este format din două Camere – Camera Comunelor (650 de membri aleși, provenind din Anglia, Irlanda de Nord, Scoția, Țara Galilor) și Camera Lorzilor (760 membri numiți).

Camera Lorzilor este formată din lorzii spirituali (Lords Spiritual), respectiv arhiepiscopi și episcopi ai Bisericii Anglicane (care rămân în funcție atât timp cât dețin și funcțiile ecleziastice) și membri din rândul nobilimii britanice (Lords Temporal), ereditari sau numiți de regină.

Camera Comunelor este compusă din membri aleși în circumscripțiile electorale, prin sistemul de vot uninominal (candidatul cu cel mai mare număr de voturi într-o circumscripție câștigă mandatul). 

Legături către principalele site-uri oficiale


Evoluții economice

După o creștere de aproape 3% în anul fiscal 2014-2015, economia britanică prezinta, la orizontul următorilor ani, un potențial de creștere ceva mai redus, situat în jurul valorii de 2,4-2,5%. Era estimată o creștere a productivității muncii pe seama creșterii investițiilor efectuate de companii, cu o rată a ocupării relativ constantă, în jurul valorii de 72-73%. După referendumul din 23 iunie 2016, lira sterlină a pierdut 18% din valoare, experții în domeniul bancar estimând că lira va ajunge la paritate cu moneda unică europeană până la finalul anului 2017 și la un curs de 1,10 USD în aceeași perioadă. În cazul în care UK va părăsi Piața Unică, acest lucru ar putea cauza o scădere a PIB între 5,4 și 9,5% în următorii 15 ani.

Potrivit datelor publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS) al Marii Britanii, deficitul comercial a înregistrat 3,5 miliarde £ în luna ianuarie 2016, în condițiile în care deficitul la bunuri a fost de 10,3 miliarde £, iar comerțul cu servicii a înregistrat un excedent de 6,8 miliarde £.

Exporturile de bunuri în UE au crescut cu +0,1%, iar importurile cu +3,7%, față de decembrie 2015.

Exporturile de bunuri în state non-UE au înregistrat -0,2%, iar importurile au scăzut cu 5,6%, comparativ cu luna precedentă.


Afaceri europene

Marea Britanie este membră a Uniunii Europene din 1973. Nu este parte a Acordului Schengen şi nu a adoptat moneda Euro. Ca urmare a rezultatului referendumului din 23 iunie a.c., conform declarațiilor Primului Ministru al UK, Theresa May, până la sfârșitul lunii martie 2017, partea britanică va invoca art.50 al Tratatului de la Lisabona, în baza căruia se va declanșa procedura de ieșire a unui SM din UE.


Reprezentarea în instituții europene

  • Consiliul UE: 29 voturi
  • Parlamentul European: 73 europarlamentari
  • Comitetul regiunilor: 24 reprezentanţi
  • Comitetul Economic şi Social European: 24 reprezentanţi


Relaţii internaţionale

În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și membru fondator al NATO, Marea Britanie este adepta unei “politici externe active și globale”, bazate pe îndelungate tradiții diplomatice și militare, precum şi pe ascendentul conferit de rolul crucial jucat în cele două războaie mondiale.

Priorităţile strategice ale Londrei au în vedere soluționarea crizei economico-financiare, schimbările climatice, securitatea energetică, reducerea proliferării armelor de distrugere în masă, combaterea terorismului internaţional şi a crimei organizate.

În ceea ce priveşte problematica de securitate, NATO rămâne pentru Marea Britanie baza viziunii strategice asupra apărării şi securităţii europene.

octombrie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice