Relaţii bilaterale

Republica ITALIANĂ


Denumirea oficială: Republica Italiană / Repubblica Italiana

Capitala şi principalele oraşe: Roma; Milano, Napoli, Torino, Palermo, Genova, Bologna, Florenţa

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 301.338 km² (locul 69 în lume), împărţită în 20 regiuni (din care 5 cu statut special de autonomie), 110 provincii şi 8094 localităţi.

Populaţia: 60.579.000 locuitori (2017).

Limba oficială: italiana. Alte limbi oficiale: în Trentino Alto Adige – germana şi ladina, în Friuli-Venezia Giulia – slovena, în Valle d'Aosta – franceza.

Ziua Naţională: 2 iunie, Proclamarea Republicii

Religie: 87,8% romano-catolică, 12,2% alte religii; minorităţi lingvistice „istorice”: 12.

Moneda: euro

Prefix telefonic internaţional: + 39

Scurt istoric: Istoria Italiei este semnificativă din perspectiva dezvoltării culturale şi sociale a lumii mediteraneene. După civilizaţia etruscă, Magna Grecia şi Imperiul Roman care au dominat această parte a lumii, a urmat Evul Mediu, cu epocile „Comunelor” şi principatelor, epocă dominată de confruntarea marilor imperii pe teritoriul italian. Succesiv, Umanismul şi Renaşterea au contribuit în mod definitoriu la formarea spiritualităţii europene.

Italia a devenit efectiv stat-naţiune în 1861, când cea mai mare parte a statelor Peninsulei au fost unite de regele Victor Emanuel al II-lea din dinastia de Savoia. O contribuţie însemnată la unificarea Italiei au avut-o contele Camillo Benso di Cavour, primul ministru al regatului, şi generalul Giuseppe Garibaldi. Roma a rămas încă un deceniu capitală a Statului Papal, devenind parte a Regatului Italiei la 20 septembrie 1870, data unificării complete a Italiei. Italia participă alături de Antantă la Primul război mondial.

Dictatura fascistă a lui Benito Mussolini, instaurată în 1922, a condus la o alianţă dezastroasă cu Germania nazistă şi Japonia (Axa Berlin-Roma-Tokyo) şi la înfrângerea Italiei în cel de-al Doilea război mondial. Pe 2 iunie 1946, s-a stabilit prin referendum abolirea monarhiei şi proclamarea republicii. La 1 ianuarie 1948 a fost adoptată noua constituţie republicană.

Italia este stat membru fondator al NATO şi al Uniunii Europene.

Republica Italiană este stat membru al spaţiului Schengen şi a adoptat moneda euro.


Informaţii politice

Forma de guvernământ: republică parlamentară

Şeful statului: Sergio MATTARELLA (februarie 2015)

Primul ministru: Paolo GENTILONI (decembrie 2016)

Ministrul afacerilor externe: Angelino ALFANO (decembrie 2016)

Situaţia politică internă: Guvernul italian condus de Paolo Gentiloni a fost instalat în funcţie ca urmare a demisiei fostului premier, Matteo Renzi,  în urma rezultatului referendumului constituţional din 4 decembrie 2016.

Parlamentul: este bicameral, compus din Camera Deputaţilor (630 deputaţi) şi Senat (320 senatori).

Legături către principalele site-uri oficiale


Afaceri europene

Italia este, încă din 2007, unul dintre susţinătorii puternici ai relansării Tratatului de reformă, ai politicii energetice europene şi al continuării procesului de extindere a UE. Cea mai recentă Preşedinţie italiană a Consiliului UE a avut loc în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014 (prima Preşedinţie din trio-ul Italia-Letonia-Luxemburg).

Italia consideră că Europa trebuie să joace un rol crucial în construirea noului sistem de guvernare globală: UE trebuie să constituie un model de multilateralism, o zonă de securitate şi prosperitate, un creator de norme şi trebuie să îşi asume o parte şi mai mare din responsabilităţile globale.

  • Consiliul UE: 29 voturi
  • Parlamentul European: 73 locuri
  • Comisia Europeană – Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei


Relaţii internaţionale

Principalele coordonate ale politicii externe italiene vizează promovarea multilateralismului, cu specificităţi derivate din calitatea de membru UE şi NATO şi din puternica vocaţie mediteraneană. De asemenea, politica externă a Italiei pune accent pe promovarea intereselor economice. În acţiunile sale de politică externă, Italia urmăreşte coordonarea şi consultarea cu statele membre UE şi NATO.

 

Direcţia Europa Occidentală Europa Centrală – ianuarie 2017

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice