Relaţii bilaterale

Republica ELENĂ

 

Prezentare generală

Relaţia româno-elenă este foarte bună, bazată pe dialog politic constant. Catalizatorii relaţiei bilaterale sunt: cooperarea economică şi investiţiile, comunitatea românească din Grecia/comunitatea elenă din România, precum şi relaţiile pe linie de culte (ortodoxia).

 

Reprezentare diplomatică

Relaţiile diplomatice între România şi Republica Elenă au fost stabilite la 5 martie 1880, la nivel de legaţie, fiind ridicate la rang de ambasadă la 1 ianuarie 1939. Întrerupte în contextul celui de-al doilea război mondial, au fost restabilite la 25 august 1956, la nivel de ambasadă.

Misiuni ale României:  

 • Ambasada României la Atena: ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României, Excelenţa Sa domnul Lucian Fătu, şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 24 septembrie 2013.
 • Consulatul General al României la Salonic, condus de domnul Salamon-Paven Martin-Ladislau.
 • Consulatul Onorific al României la Corfu, condus de domnul Gardikiotis Alexandros.
 • Consulatul Onorific al României la Patra, condus de doamna Mariana-Valeria Crăciun.

Misiuni în România:

 • Ambasada R. Elene în România: ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Elene, Excelenţa Sa domnul Vassilis Papadopoulos (prezentarea scrisorilor de acreditare la 4 noiembrie 2016).

 

Cooperare economică

Începând cu 2004, Comisia mixtă economică româno-elenă a fost înlocuită de consultările bilaterale la nivel de director general din Ministerele Economiei. Cea de-a V-a sesiune a consultărilor urmează să aibă loc la Atena.

 

Evoluţia comerţului bilateral

La 31 decembrie 2015, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 1,445 miliarde euro. Exporturile au fost de 720,67 milioane euro, în scădere cu 2,31% față de anul precedent, iar importurile de 724,65 milioane euro, în creștere cu 16,94%. Balanța comercială a înregistrat un sold de 3,99 milioane euro, favorabil părții elene.

La 30 iunie 2016, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 764,49 milioane euro, în creștere cu 7,53% față de aceeași perioadă a anului 2015. Exporturile au fost de 377,29 milioane euro (în scădere cu 0,04%), iar importurile de 387,20 milioane euro (în creștere cu 7,57%).

Principalele produse care fac obiectul schimburilor comerciale sunt:

 • export: metale comune şi articole metalice, maşini şi aparate electrice, produse minerale, animale vii şi produse ale regnului animal.
 • import: metale comune şi articole metalice (profile de aluminiu), maşini şi aparate electrice, materiale plastice şi articole din cauciuc, produse ale industriei chimice, produse vegetale.

La 31 august 2016, în România erau înregistrate 6472 de firme cu capital elen, reprezentând 3,15% din numărul total al acestui tip de societăți aflate în evidența Registrului Național al Comerțului. Acestea dețin împreuna un capital total de 1,82 miliarde euro, adică 4,51% din capitalul firmelor cu capital străin din țara noastră. În clasamentul țărilor din care provine capitalul investit prin societăți comerciale în România, Grecia ocupă locul 6.

La acestea se adaugă investiţiile realizate în procesul de privatizare (Romtelecom, Bancpost, ICME-ECAB Bucureşti, Sometra Copşa Mică, Pescarul SA Bucureşti etc.) şi investiţiile de portofoliu, care sunt evidenţiate separat.

Principalele domenii în care au fost efectuate investiţiile de capital elen sunt: serviciile de telecomunicaţii (Romtelecom, Cosmorom), sectorul bancar (National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank, Commercial Bank of Greece, Piraeus Bank si Egnatia Bank, respectiv principalele 6 banci elene), societăţi de asigurări (Interamerican, Garanta Ethniki Insurance), societăţi de investiţii financiare (Alpha Finance, Global Finance), industria producătoare de echipamente electronice şi de telecomunicaţii (Intrarom, ICME-ECAB), industria alimentară (morărit-panificaţie Moara Loulis, Titan SA Bucureşti, Mopan Targu Mureş, Chipita, Best Foods, Star Foods), industria laptelui (Tyrom Baraolt, Dorna Lactate, Delta Dairy, Parametru), prelucrarea cărnii (Ifantis), ape minerale şi băuturi răcoritoare (Coca Cola Hellenic Bottling Co), metalurgia neferoasă (Sometra Copsa Mica), producţia de echipamente de refrigerare (Frigorex Timişoara), construcţii (Diekat, AEGEK, Proodeftiki, Mochlos), industria mobilei (Neoset ), industria de mase plastice (Petzetakis), industria ambalajelor (Maillis), industria tutunului (Papastratos), comerţ general (Germanos, Elgeka, Romsar Cosmetics, Pescarul, Genko, Elmec Sport etc.), alimentaţie publică (Gregory’s, Everest) consultanţă juridică (Rokas), sănătate (MEDSANA – deschise de Athens Medical Group) etc.

 

Cooperare cultural-ştiinţifică

Relaţiile româno-elene în domeniu se desfășoară în baza Programului de colaborare culturală între Guvernul României şi Guvernul Republicii Elene pentru perioada 2004-2007, semnat la Bucureşti, la data de 21 martie 2005, prelungit. 

În prezent, se află la studii în România, pe cont propriu, cetăţeni greci (inclusiv etnici români). Din punct de vedere al profilurilor de studii, tinerii greci se orientează prioritar către învăţământul medical, în special către cel cu predare în limba engleză. Centrele universitare preferate de cetăţenii greci sunt: Constanţa, Timişoara, Bucureşti, Craiova, Iaşi, Cluj şi Oradea.  

 

Comunitatea românească din Grecia

Conform datelor furnizate de autorităţile elene, în anul 2013 numărul rezidenţilor cu drept de şedere legal era de 35.838 de persoane. În prezent, pe fondul crizei economice severe care a afectat Grecia, deși numărul oficial al românilor înscriși în evidența autorităților elene era, la începutul anului 2015, de 45.000, numărul real al acestora a scăzut, o parte dintre ei revenind în țară sau deplasându-se în alte state membre UE, din vestul Europei. În acest context se estimează că numărul real al românilor din Grecia este de aproximativ 40.000.  

 

Mediul asociativ românesc din Grecia

Asociaţia „Comunitatea Română „Sf. Ştefan cel Mare” din Atena” – înfiinţată în  1992

 • Preşedinte: Niculița Ghiţă

Asociaţia Culturala “Balkania Contemporană” din Atena - înfiinţată în 2004

 • Preşedinte: Monica Săvulescu Voudouri

Asociaţia Culturală Româno - Elenă "Armonia" din Atena - înfiinţată în 2007

 • Preşedinte: Manuela Marinescu

Asociația Femeilor Românce din Grecia - înființată în 2013

 • Președinte: Ana - Maria Cuciureanu

Asociaţia Româno-Elenă de Prietenie şi Dezvoltare “Sfinţii Constantin şi Elena”; din Aspropirgos - înfiinţată în 2010

 • Preşedinte: Mariana Conduraru

 "Asociaţia Prietenilor României" din Salonic - înfiinţată în 2007

 • Preşedinte: Mihai Anania

 Societatea Culturală Româno – Elenă „Prietenia” din Pyrgos - înfiinţată în 2009

 • Preşedinte: Aura Galanopoulou

Asociaţia româno-elenă ,,Prietenia” din  Sparta- înfiinţată 2009

 • Preşedinte: Violeta Chirilă

Uniunea Româno-Elenă “Rompier” din Katerini.

 • Preşedinte: Banea Petrică

Asociaţia „Comunitatea Română din Larisa” - înfiinţată în 2002

 • Preşedinte: Carmen Stanciu

 

La data de 17 septembrie 2016, a avut loc festivitatea de inaugurare a activității unei noi asociații din cadrul comunității române din Grecia – Asociaţia Interculturală Româno-Elenă "Dacia", cu sediul în cartierul Petralona din  Atena -Președinte Daniela Popescu.

De asemenea, în luna iulie 2016, a fost inaugurată și activitatea Asociației (Re)Descoperă România, cu sediul în centrul Atenei - Președinte Gabriela Apostol (actual cadru didactic la Asociația Comunitatea Românească Sfântul Ștefan cel Mare).

 

Accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii din Grecia 

Guvernul elen a ridicat, începând din 1 ianuarie 2009, restricţiile pe piaţa muncii din Grecia pentru forţa de muncă din România (şi Bulgaria). În conformitate cu această decizie, cetăţenii români pot lucra în Grecia fără a deţine permis de lucru, în condiţii egale cu cetăţenii acestor state sau cu cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

 

 

                                                                          Direcţia Europa Occidentală şi Europa Centrală - noiembrie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice