Relaţii bilaterale

Republica ISLANDA


Relaţiile româno-islandeze sunt caracterizate de o cooperare bună în cadrul NATO.


Reprezentare diplomatică

La 16 mai 1956, între România şi Republica Islanda s-au stabilit relaţii diplomatice la rang de legaţie, care au fost ridicate la rang de ambasadă la 31 decembrie 1963.

Misiuni ale României:

  • Reprezentarea diplomatică a României în Islanda este asigurată de Ambasada României la Copenhaga: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar Alexandru Grădinar (a prezentat scrisorile de acreditare în septembrie 2016).
  • Consulatul Onorific al României la Reykjavik: Jafet Olafsson, consul onorific.

Misiuni în România:

  • Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Islandei în România, cu reşedinţa la Copenhaga: Benedikt Jónsson.
  • Consulatul onorific al Islandei la Bucureşti, consul onorific Georgiana Pogonaru.


Cooperare economică

La 31 septembrie 2017, valoarea totală a schimburilor comerciale a fost de 2,49 milioane de euro. Valoarea importurilor s-a ridicat la 1,72 milioane de euro, iar valoarea exporturilor s-a ridicat la 0,69 milioane de euro.

Principalul domeniu de interes comun îl reprezintă cooperarea energetică, în special din resurse geotermale.


Comunitatea românească

În prezent, în Islanda trăiesc aproximativ 250 de cetăţeni români, de emigraţie recentă. Cei mai mulţi au domiciliul şi îşi desfăşoară activitatea în capitala Reykjavik şi în Akureyri, în nordul insulei. Domeniile de activitate preferate sunt ingineria, construcţiile, sportul, industria piscicolă.

Există două asociaţii româneşti: Asociaţia Culturală de prietenie România-Islanda (preşedinte este dr. Andrei Manolescu; are ca obiect  de activitate promovarea culturii române, facilitarea contactelor dintre români si a acordării de burse unor studenţi români interesaţi să studieze la universităţi islandeze) si ASCRID – Asociaţia „Dacia” (preşedinte Robert Bentia; are ca obiect de activitate promovarea culturii româneşti si facilitarea contactelor între romani, inclusiv prin dezvoltarea unei pagini de internet in acest scop).


Condiţii de muncă

Islanda a liberalizat piaţa muncii pentru cetăţenii români de la 1 ianuarie 2012.

Mai multe informaţii privind condiţiile de muncă se găsesc la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă www.anofm.ro.

Decembrie 2017

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice