Relaţii bilaterale

COMORE


Denumirea oficială: Uniunea Comorelor

Localizare: Situată în vestul oceanului indian, în Nordul Canalului Mozambic

Suprafaţa: 2.236 km2

Grupuri etnice: Comorieni 97 %, arabi, malgaşi.

Culte: Musulmani sunniţi 98 %,

Capitala: Moroni

Împărţire administrativă: 3 insule principale şi 4 municipii (arhipelagul Comorelor este constituit în fapt, din patru insule: Grande-Comore, Mohéli, Anjouan şi Mayotte (aceasta din urmă fiind obiect de litigiu cu Franţa, care o consideră, în continuare, regiunea sa)

Moneda: franc Comorian (1 Euro = 492 FC)

Limba oficială: Comoriană, arabă, franceză

 

Scurt istoric

Primii locuitori au fost de etnie swahili şi au ajuns în Comore în cadrul marii migraţii bantu. Începând cu secolul VII locuitorii din Comore s-au convertit la Islam. În 1506 a început cucerirea de către portughezi a Comorelor. Începând din 1648 au loc raiduri malgase, Comorele devenind sursa de sclavi pentru Madagascar. Până în 1865 40% din populaţia Comorelor este în sclavie. Din 1886 Comorele au început treptat să intre în sfera de dominaţie franceză. În 1912 devin oficial colonie franceză, plasată din 1914 sub autoritatea guvernatorului general francez din Madagascar. La 6 iulie 1975 a fost proclamată independenţa statului comorian. După independenţă, Insulele Comore cunosc peste 20 de lovituri de stat (inclusiv cele eşuate).

Formă de guvernământ: este republică prezidenţială (în Comore, preşedinţia se roteşte la fiecare cinci ani între reprezentanţii celor trei insule federale constitutive: Anjouan, Mohéli şi Grande Comore). Modelul de regim actual a fost adoptat în 2001 prin referendum.

Parlamentul: unicameral, Adunarea Uniunii;

Partide şi grupări politice principale: Comore nu are un sistem puternic al partidelor. Grupările politice sunt formate, în principal, în sprijinul unor lideri. Singurul punct ideologic major de dispută este dezbaterea între susținătorii unui guvern federal puternic și susținători ai guvernelor insulelor autonome.

Economia: Uniunea Comorelor este una dintre cele mai sărace naţiuni din lume. Agricultura şi pescuitul sunt principalele ramuri economice.

Relaţii internaţionale: Uniunea Comorelor este membră a ONU, Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Uniunii Africane, Organizaţiei Cooperării Islamice, Ligii Arabe şi Comisiei Oceanului Indian.

Ziua naţională: 6 iulie (în 1975 a fost declarată independenţa faţă de Franţa).

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice